IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков не очаква големи промени в Турция след референдума

Според вицепрезидента Илияна Йотова Турция ще запази ангажиментите си с ЕС

17:37 | 18.04.17 г.
<p>
	Турски граждани гласуват в посолството на Анкара в София, 7 април 2017 г.<em> Снимка:&nbsp;Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Турски граждани гласуват в посолството на Анкара в София, 7 април 2017 г. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Много е важно да запазим добрите си съседски отношение с Турция, каза пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков преди началото на събрание по повод Деня на конституцията и юриста в Съюза на българските юристи, предаде БТА. 

Герджиков коментира, че не очаква особено големи промени в Турция, тъй като "това ще бъде узаконяване на това, което съществува". Служебният премиер добави по повод проведения в южната ни съседка референдум за конституционни промени, че се надява "Турция да спазва ангажиментите си с редица международни организации".

Ние трябва да се съсредоточим върху ангажиментите си с Турция за добросъседство и взаимно зачитане на конституционния ред, каза премиерът. Той допълни обаче, че ако Турция приеме смъртното наказание, това ще отдалечи страната от евентуално членство в ЕС.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че през следващите месеци ситуацията в Турция ще бъде много сложна. Тя посочи, че близките резултати на референдума са направили победата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган много нестабилна. Според Йотова единственото решение за държава като нашата е европейският път на отношенията ни с Турция, но страната ни трябва да се намеси с много по-активна позиция.

Вицепрезидентът коментира, че заплахата за голяма бежанска вълна от Турция към страната ни винаги е била преувеличена. Според Йотова Турция ще запази ангажиментите си с ЕС. Относно евентуално въвеждане на смъртното наказание тя напомни, че Турция е държава-членка на Съвета на Европа. Вицепрезидентът е на мнение, че председателството на Съвета няма да допусне за свой член държава, която приема смъртното наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още