IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков: Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите

Служебният кабинет е одобрил „Грипен”, защото е имало такова експертно мнение от военни специалисти, заяви бившият служебен премиер

13:18 | 24.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не сме връзвали ръцете на Бойко Борисов за изтребителите. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV бившият служебен премиер Огнян Герджиков, след като вчера премиерът Борисов заяви, че шведските изтребители „Грипен” са предопределени.

„Те можеха съвсем спокойно да решат и всичко друго. Нямаше обвързваща сила”, уточни Герджиков.

По думите му служебният кабинет е одобрил „Грипен”, защото е имало такова експертно мнение от военни специалисти. „Аз лично винаги отдавам приоритет на експертните решения пред политическите”, отбеляза той.

Герджиков определи като поредната „тежка самодейност” идеята на ГЕРБ за 10-годишна абсолютна давност на дълговете с промени в закона.

„Има абсолютна давност в публичните вземания, но в частните отношения ще бъде катастрофа”, прогнозира Герджиков.

„Един съдебен процес в България много често трае над 10 години. По време на съдебния процес давността не тече, тя е спряла. Минат 10 години и тези пари никога не мога да си ги взема, защото е изтекла давността. Това е страхотен стимул за длъжниците да бягат. Ще има едно криене, едни болни адвокати”, обясни той.

Според него мярката до 2 години разплащанията в брой да бъдат ограничени до 1000 лв., която беше приета на първо четене в парламента, е несъразмерна.

„1000 лв. е твърде нисък праг и това ще спъне много елементарни разплащания”, коментира той. „Ако става дума за плащания между търговци -  да, но за обикновени хора, ако например искам да ви продам колело за 1000 лв. – защо? За да платим допълнително такси, за да рискуваме да минем през банкова система, където не се знае дали няма да се блокира и нещо да стане?”, попита Герджиков.

Според него това, че парламентът работи трудно, има и своите плюсове, тъй като по думите му свръхпроизводството на закони показва безсилието на една държава. Ние сме шампиони по непрекъснати промени в законите, заяви той и даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до средата на 2017 г. е бил променян 120 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 6 години
А Гержиков нима не знае , че ББ никога и за нищо няма вина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още