IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гергана Раковска: Едва 6% от студентите се обучават в перспективни сфери

Очаква се 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували, коментира председателят на Фондация на бизнеса за образованието

22:16 | 10.03.16 г. 11
<p>
	Гергана Раковска в предаването Investbook с Дориана Ранкова.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Гергана Раковска в предаването Investbook с Дориана Ранкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едва 6% от българските студенти се обучават в перспективни сфери. Това са на природните науки, математиката и информатиката, където се очаква да бъде големият бум през следващите години. Това заяви Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и консултант към МОН, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. Причината е, че това са трудни специалности и затова младежите не ги избират. За сметка на това в социални, правни и стопански науки се обучават 45% от тях.

„Банки, счетоводство, осигуряване, управление, IT и анализ на данни, архитектура и инженерство, продажби, образование и обучение са секторите, коитоще генерират над 2 млн. работни места до 2020 г.“, каза Раковска.

Тя посочи още, че се очаква отлив при административните дейности, производството, строителството, проучването и добива на полезни изкопаеми, право, спорт. През следващите години силно ще се развиват мехактроника, информационните и комуникационните технологии, както и здравеопазването и социалните грижи.

Над 7 млн. души се очаква да останат без работа, защото тяхната работа ще бъде роботизирана и автоматизирана. Това са основно хора с нискоквалифициран труд. Същевременно ще бъдат открити нови работни места. "Очаква се 2/3 от децата ни да имат професии, за които не сме чували", каза още Раковска. 60% от най-търсените професии през следващите 10 години все още не съществуват.

„Роботиката, генетиката, нанотехнологиите и биотехнологиите се очаква да претърпят огромно развитие, каквото изобщо не можем да си представим“, посочи тя.

През следващите 5 години съотношението между съкратени и наети хора при мъжете ще е 3 към 1, а при жените – 5 към 1, което означава, че повече повече жени ще загубят работата си. Причината е, че ключовите умения, които ще се търсят в бъдеще са свързани с технически и дигитални умения.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
глупости, проблема е липсата на качествени мениджъри, даже и в големите западни корпорации е пълно с връзкари завършили по Германия 80-те и други подобни. няма как в ИТ да вземеш напълно подготвен кадър от университета ... само неуките може да вярват в обратното, защото квото и да учиш докато завършиш това дето си го учил вече почти не се използва ... тоест и фирмите трябва да инвестират време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
stefan_nankov@yahoo.
преди 8 години
За пореден път се убеждавам, че едно набързо скалъпено интервю, без предварителна подготовка по темата от страна на журналиста, се превръща в опит за лошо насочена сензация за малко минути. Колко време трябва да се очертаят тенденциите в световен мащаб? Те какво общо имат с тенденциите в наш мащаб? Какви са тенденциите в национален мащаб? Как в това интервю бяха представени такива анализи, защото хаотично се цитираха и представяха цифри от различни и несъпоставими изследвания? Ако няма време за всичко не е ли по-добре да фокусираме само в едното за да се стигне до някакъв извод за аудиторията? Или е по-добре да се отдели повече време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
stealt
преди 8 години
Ако това консултира госпожата в МОН хич не е на добре...Преди 20-25 г. същите тирирами за роботика, биотехнологии и т.н. се пееха само че нещата излязоха съвсееем други.Цифрите от 7 милиона са пълна глупост при под 1 милион заети в производство и общо 6 мил. намалящо население.Другите цифри също са измислени според мен.За пример-Роботика се внедрява при едросерийно производство. А производството се развива от предимно чужди фирми в Бя. Използва се оптималното съотношение цена, квалификация и логистични разходи на работната ни ръка. Тоест тук се произвеждат изделия с много ръчен труд и голяма номенклатура ,неудобни за роботизирано производство.И така ще е следващите 10-15 г. През това време квалификацията устремно пада , а стойността на работната ръка се повишава. Следващия етап ,ако между временно поредната икономическа криза не е отнесла света, е пренасочване към по-бедни от нас страни на производствените мощности.Нанотехнологий в Бя ,има само на рекламните етикети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Инвестира се в хора с цел да ги подготвиш, какво има да инвестираш във вече подготвени? Затова българския бизнес (и ИТ най-вече) страда от липса на хора - защото има крещяща липса на мениджмънт и визия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Не съм съвсем съгласен. Огромен процент от подготвените специалисти си тръгнаха от България, защото нямаха подобаващи възможности за реализация у нас. Тоя филм се повтаря и със децата ни. У нас просто няма реална икономика и всичко търси място под слънцето в сферата на услугите.Иначе, ако има перспективи в някой отрасъл кадрите ще се появят бързо, както стана с IT сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
george353
преди 8 години
Няма защото няма специалисти. До скоро в ИТ сектора инвестираха само чужди компании защото имаше подготвени кадри. От там се почна. Днес вече имаме и български ИТ компании които предлагат страхотни възможности. Същото би станало и с другите отрасли ако имаше кадри. Всяка една нормална компания би инвестирала в квалифицирани човешки ресурси. Проблема е че те липсват у нас, а не че няма желание за инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
То не само, че няма да има 7млн., ми те и повече от половината са пенсионери, деца, "шведи". Явно на нея също и куца математиката. Ако махне едната нула, може и да й се получи смислено изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Hahoto
преди 8 години
Над 7 млн. души се очаква да останат без работа, защото тяхната работа ще бъде роботизирана и автоматизирана. --------------------------Мале, малеее то цялата държава има, няма 7 милиона. А леля Гери иска всичките да са математици от тях, за да не са безработни.Иначе водещата има перспективни бедра на първата снимка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
michaelis21
преди 8 години
Роботика, генетика, нанотехнологии и биотехнологии - така или иначе НЯМА в България за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още