IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще плаща за здравен туризъм у нас

Подписани са споразумения за съвместна работа с германски здравни каси

16:24 | 27.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Здравноосигурени германски граждани ще ползват българската балнео- и СПА база целогодишно, обсъжда се и стратегия за здравния туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, откривайки шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, посветен на тази тема.

Здравният туризъм, чиито услуги са с високо качество и се прeдлагат целогодишно, е ключов елемент от нашите усилия за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона, каза Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя поздрави участниците и гостите на форума и всички, свързали съдбата си със сектора, със Световния ден на туризма, който се чества от ООН на днешната дата от близо 40 години.

Важно e да покажем качество на услугите, но и да заслужим доверието на ключови пазари. Германия е един от тях, посочи министърът.

Ангелкова съобщи, че е постигнат огромен успех и исторически пробив през последните няколко години - вече са подписани споразумения и е дадена зелена светлина за съвместна работа с германските здравни каси. Те ще изпращат в България германски граждани, които искат да ползват услугите на нашия здравен туризъм.

И частните хотели ще имат право да предлагат услуги, сертифицирани и спазващи наредбите на Министерството на туризма и на Министерството на здравеопазването. Представители на германските здравни каси са направили специална проверка на място, стана ясно от думите на министъра.

Споразуменията са още една възможност да увеличим броя на туристите от Германия. Много малко са държавите, които приемат германски здравноосигурени лица, подчерта министър Ангелкова и уточни, че целият престой се поема от касите. Бизнесът не трябва да плаща за акредитация. Нужно е обаче базата, която предлага, да отговаря на необходимите изисквания, и всички хотели, които искат да ползват тази възможност, се сертифицират по правила на германската страна. Следващата стъпка е активен маркетинг за реализацията на тези отношения в здравния туризъм, каза министърът и акцентира, че това е уникална възможност богатата ни хотелска база да се ползва през цялата година. Друга стъпка, по която министерството работи, е насърчаване на здравния туризъм за превенция.

В рамките на актуализираната Национална стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. стартирахме и разработване на подстратегия за здравния туризъм с конкретен план за действие към нея. Те са публикувани за обществено обсъждане и ще покажат следващите стъпки, които трябва да извървим заедно с всички заинтересовани. С министър Ананиев вече сме открили дискусия по темата с изтъкнати български лекари, така че успешно да се позиционираме на тази карта.

Стартираме дебат дали е необходима допълнителна защита и гаранция чрез представяне на допълнителна застраховка, свързана с настъпване на обстоятелства като фалити и други събития, каза още Ангелкова. И апелира към бранша за активно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още