Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Германската BHTC разширява производството си в Божурище

Към момента в завода работят 400 души, като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години

Германската BHTC разширява производството си в Божурище

Снимка: МИ

Една от най-големите компании в автомобилната индустрия – германската MAHLE, планира ново разширение на производството си в България чрез дъщерното си дружество BHTC. След разширението страната ни ще се превърне в един от основните ѝ производствени центрове.

Това стана ясно на среща във Франкфурт между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Вилхелм Емперхоф, член на ръководството на концерна, съобщи икономическото министерство.

MAHLE има годишен оборот от 12,3 млрд. евро, а за нея работят 77 хил. служители в 170 производствени предприятия и 15 изследователски и развойни центъра по света. 

Още по темата

В момента в България оперира дъщерното им дружество BHTC, което се намира в индустриална зона Божурище. Към момента в него работят 400 души, като плановете на компанията са те да нараснат до 600 в следващите години, стана ясно по време на срещата. Ще се обхване производството на нови компоненти, а в дългосрочен план размерът на дружеството има потенциал да се утрои.

Компанията произвежда у нас уреди за управление на климатични инсталации за автомобили.

„Можете да разчитате на пълна подкрепа на държавата в реализирането на тези планове“, подчерта Манолев. По думите му основен приоритет на екипа в Министерството на икономиката е развиването на индустриалните зони.

„В кратки срокове успяхме да решим някои от натрупалите се през годините проблеми със зона Божурище, като към момента се работи за изграждане на железопътен терминал към нея и подобряване на връзките с публичния транспорт.

Също така се развива инфраструктура, която да отговаря на специализираните нужди на компаниите от автомобилния сектор и производителите на части и компоненти“, допълни той.

Манолев представи и мерките за намаляване на административната тежест от страна на правителството и насърчителните мерки по Закона за насърчаване на инвестициите. „При откриване на своето производство вече веднъж сте се възползвали от насърчителните мерки като стратегически инвеститор, но при толкова сериозна нова инвестиция можете да го направите отново“, обясни той.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Средствата за наука да се увеличат в пъти, препоръча експерт