IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Multivac избира локация за нова фабрика между България и Румъния

Интерес към българския пазар проявява и "Баумюлер", която работи в сферата на автоматизиране на производството

18:11 | 14.07.15 г.
Германската Multivac избира локация за нова фабрика между България и Румъния

Германската компания за производство на опаковъчни машини Multivac планира да изгради нова фабрика в България или Румъния, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката.

Фирмата работи по проект за ново производство на стойност 2,5 млн. евро и първоначално ще разкрие 80 работни места, като фокусът ще бъде производството на технически модули.

Ръководството на компанията се очаква скоро да вземе финално решение за локацията на инвестицията, като изборът се свежда до България или Румъния.

Компанията присъства в 140 страни и осигурява заетост на 4 500 работници в седем производствени бази в различни части на света. Към момента компанията има представителство в София.

„Много германски компании изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия и се оглеждат за други инвестиционни дестинации“, посочи финансовият директор на Multivac Кристиан Трауман. Той оцени качеството на българските кадри като много добро, което е и причината в първото им предприятие да няма нито един служител от Германия. „Поддържаме тясно сътрудничество с Техническия университет в София, в момента дори имаме 4 стажанта“, допълни той.

Министър Лукарски, който е на работно посещение на министъра в Мюнхен, посочи, че страната ни има традиции в машиностроенето, както и подходящи условия за развитие на високотехнологичнии иновативни производства като това на Multivac.

Като конкретен пример той даде предоставяните от Национална компания „Индустриални зони“ възможности и по-конкретно зоната в Божурище, където наскоро завод откри друг голям германски инвеститор - BHTC.

Интерес към българския пазар проявява и друг член на германския Съюз на производителите на машини и съоръжения (VDMA) – „Баумюлер“, която работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси. Компанията реализира годишен оборот от 220 млн. евро и има над 1600 служители по цял свят. „Баумюлер“ има изградени производства в Чехия и Словения, а амбициите й са за разширяване на пазарния дял у нас.

По предложение на Лукарски компанията, както и Съюзът на производителите на машини и съоръжения ще търсят сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за идентифициране на потенциални партньори от българска страна.

Членове на Съюза ще търсят възможности от взаимен интерес с български компании и на предстоящ през октомври форум в София, участие в който към момента са заявили близо 40 баварски компании.

В рамките на посещението си Лукарски е посетил и завода на BMW, където е представил последните положителни индикации в развитието и привличането на високотехнологични компании от сферата на производство на компоненти за автомобилната индустрия у нас. Йън Робъртсън, член на УС на BMW, е определил потенциала на българския пазар като добър и е посочил, че увеличените продажби на BMW в България са барометър за подобряващото се икономическо състояние на страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още