Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Германският концерн Festo търси място за нов завод до София

Инвестициите на компанията от 2018 г. до 2023 г. ще минат обема от 70 млн. лева

Германският концерн Festo търси място за нов завод до София

BionicWorkplace - така изглежда бъдещето на индустрията според Festo. Снимка: Компанията

В рамките на следващите две-три години германският концерн Festo, който в момента има две локации в България - в София и Смолян, ще започне изграждането на нова производствена база в страната ни, научи ексклузивно Investor.bg.

При това компанията е изправена пред сериозно предизвикателство – намиране на подходящата инфраструктура на подходящо място, разказа пред Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria Георги Атанасов, управител на “Фесто Производство” ЕООД.

Предизвикателството е, че персонал с високи компетентности, като експерти и инженери, не може да бъдат намерени или преместени в затънтен край на България, а в София в момента няма такива площи и територии.

„Най-вероятно ще сме близко до София, но няма да сме в София“, каза Атанасов.

По отношение на служителите за 2019 г. се предвижда назначаване на между 60 и 100 служители в производството, но при бързото насърчаване на развойните функции в България за идните 5 години компанията ще привлече повече нови служители, отколкото през последните 7 години (400).

Инвестициите на компанията от сегашния период до 2023 г. ще минат обема от 70 млн. лева - колкото компанията е вложила за последните 7 години - от 2010 г. до 2017 г.

Повече за плановете на компанията очаквайте от интервюто на Георги Атанасов в UpDate по Bloomberg TV Bulgaria в събота от 19,30 часа. 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Още по темата: Икономика и политика Festo

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
4
 
8
neverland до: megatone
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е погледнато като абсолютен размер, не е кой знае колко значително, но има много последващи ползи, които не влизат в тези 70 млн.
Ако се построи жилищен комплекс за тези пари, няма особени ползи, освен заплатите на строителите(за срок от 2 години, докато се построи), печалба за инвеститора и по някой лев за всички по веригата с доставките.

Докато едно производство ще дава заплати на служителите с години, които ще генирират търсене на стоки и услуги...а щом ще има търсене, ще се намери някой да го задоволи и така колелото се завърта.
Покрай конкретното производство ще се навържат и други по веригата, доставчици, партньори...които ще печелят с години, покрай основното производство.
Отделно, това че някъде има производство, действа като притегателен център и за други потенциални инвеститори.

Така че, 70 млн в производство ще се превърнат в много повече с годините и с натрупване, докато жилищен комплекс за тази цена...той ще си остане на това ниво и няма да генерира нищо съществено с годините, а даже ще се амортизира и генерира разходи за подръжка.
5
 
3
 
7
преди 1 година
Голяма инвестиция... Колкото малък мол или голям жилищен блок.
1
 
16
 
6
neverland до: neverland
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, процесът по централизация(на население, финанси, управление...) и обезлюдаване(и западане)на всичко извън "центъра" и периферията, върви от десетилетия и по целия свят. Има го и във Франция, и в Германия и в САЩ...не в такава степен като при нас, но не е наше дело и не откриваме ние топлата вода.
Въпросът е, че не можем да обърнем процеса, но поне можем да го забавим, защото е социален и така или иначе след време държавата ще трябва да раздава пари на калпак за хората в "периферията". Така че, по добре да асфалтират даден път, да оправят няколко стълба на ел. преносната мрежа и да привлекат инвеститор, отколкото след някоя година да раздават помощи, на база територия на обитаване.
0
 
12
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тук е мястото да се приложи една политика за развитие на регионите(ако има действително такава, а не само формално, на хартия).
Химици, инженери, и изобщо работници(къде по квалифицирани, къде не) има из цялата страна, а не само в Сф.
Има 2 основни фактора при избора къде да се разположи дадено производство:
-логистика, суровини,транспортни разходи, инфраструктура, качество на тока/вода, цена на наем
-работна сила-качество, количество, цена
Всичко е въпрос на аритметика, с относително по ниските разходи за труд и наеми да компенсираш другите пера, които няма да са ок, ако си извън големия град.
Нужни са по ниски такси и данъци, преференциално административно обслужване...да, и пари са необходими, за да се изгради обществена инфраструктура, която е необходима на фирмата за да функционира нормално. НО! Основното е на някой чиновник да му се занимава, и да прояви ангажираност, дори не е толкова до парите.
Чиновниците просто не могат да разберат, че ако привлекат инвеститори, електоратът ще е доволен, ще се харчат пари и машината ще си върви...
На тях не им се занимава, мързи ги и плашат инвеститорите с пословично високи комисионни.
1
 
26
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Извън София има Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас. Ако няма 100 човека в тия места да работят за мизерни пари може да опитате в Плевен. Във всички тези градове има влак, а в някои и магистрала и летища. Какво повече ви трябва? Не може всичко да е в София. Нека да има препитание и за хората извън София. Какви специалисти има в Смолян? Ами сигурно същите ги има и във Видин, но ще работят за двойно по-малко пари, във Видин има влак, има и промишлена зона, мост към Румъния, Унгария е на две крачки и какво ли не. Ако толкова държите на София , а Божурище вече се попрепълни има и други села и градове с влак и хубав път например Сливница. Ако плащате добри пари Сливница е на 29км и не е проблем да се пътува, пък има и автобуси, влакове (две гари има в града).

Още от Икономика и политика
Борисов откри модернизирана пречиствателна станция в Китен за 22 млн. лв.