Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Гешев сезира институции за трудности при екстрадицията на Цветан Василев

Главният прокурор е изпратил писма до европейските институции и до Висшия съд в Белград

Гешев сезира институции за трудности при екстрадицията на Цветан Василев

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил писма до европейските институции и до Висшия съд в Белград във връзка с "безпрецедентен случай" по прилагане на Европейската конвенция за екстрадиция спрямо българския гражданин Цветан Василев, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия, по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв.В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. 

Още по темата

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.

Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ, е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Какви трудности, бе? Пуснахте го да избяга преди години, а сега се жалите.
0
 
1
 
5
преди 7 месеца
Pa naravno, nista cudno. Srbija je zemlja kriminalaca i mafijasa
1
 
0
 
4
преди 7 месеца
0
 
1
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
...като не става с добро - с лошо!
да изпратят тайни агенти и да го открият и следят, след това да изпратят обучени барети и да го отвлекат и доведат насила - ей го тука на 100-200 километра!
пс.
ако няма кой да го свърши - нека помолят партерс от нато - ако и тва не могат да свършат- поне да падне по стълбите и да спрат да ни занимават с тва *** и знаем че е ял каквото е дробил!
2
 
2
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Гешев започва да ми харесва... Искам обаче ефективност, освен демонстрации! Изваждам везните, те са безпристрастни.

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти