Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГИТ иска несъстоятелност за 30 фирми заради неизплатени заплати

Работодателите са просрочили заплати за повече от два месеца на поне от 1/3 от служителите си

ГИТ иска несъстоятелност за 30 фирми заради неизплатени заплати

Снимка: Pixabay

Около 30 са фирмите у нас, за които Главната инспекция по труда (ГИТ) ще поиска несъстоятелност заради неплатени заплати. Некоректните работодатели със сигурност са повече, но за 30 от тях са налице условия Инспекцията по труда да се намеси – т.е. тези работодатели са просрочили заплати за повече от два месеца на поне от 1/3 от служителите си.

Мая Петрова работи като търговски консултант година и половина във фирма търговски представител на един от телекомите у нас. Взима последната си заплата през януари. 

Още по темата

По-голямата част от 500-те служители на фирмата в страната вече са освободени, a магазините празни. Част тях днес се събират, за да се срещнат с омбудсмана. На разговорите идва и управителят Николай Филипов. Той заяви, че заплатите ще бъдат платени, ако съберат средства за тях.

По данни на Главната инспекция работодателят има просрочени задължения само за заплати от 230 000 лева.

„Това, което инспекцията може да направи, е да даде задължителни за изпълнение предписания на работодателя да изплати парите им в определен срок и да му потърси административно-наказателна отговорност”, обясни Дина Христова от Главната инспекция по труда. 

Още по темата
Ако не плати, до 26 май ще поискат процедура по несъстоятелност на фирмата. Веднага след започването й, служителите имат право да поискат дължимите си две заплати и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията.

„Те със сигурност ще си получат парите, ако до миналата година щяха да пият една студена вода и да не получат нищо. Сега ще си получат дължимото от Фонда за гарантиране на вземанията”, категорична беше омбудсманът Мая Манолова.

В момента във Фонда са натрупани около 250 млн. лева.


 

 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Bulgaria ON AIR проследява евровота с извънредни изборни студиа