IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГИТ откри близо 2500 нарушения на трудовите закони в шивашки фирми

По-голямата част от тях са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

15:24 | 20.08.14 г.
ГИТ откри близо 2500 нарушения на трудовите закони в шивашки фирми

При проверка на Главна инспекция по труда (ГИТ) в предприятия от шивашката индустрия за ергономични условия на труд са установени общо 2485 нарушения, от които 1575 са свързани с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Направени са 403 проверки в 393 предприятия от икономическа дейност „Производство на облекло”, съобщават от инспекцията по труда.

Дадени са 2455 задължителни за изпълнение предписания и са съставени 82 акта. Въпреки че нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд, като цяло са повече, актовете са съставени основно за нарушения по трудовите правоотношения – 66 броя от всички. Най-често те са за работа без писмен договор, забавени възнаграждения и нерегламентирано полагане на извънреден труд, уточняват от ГИТ.

Броят на заетите в проверените предприятия е 17 699.

При проверките за ергономични условия на труд е констатирано, че нерядко работодателите в производството на облекло не осигуряват и елементарни удобства на работниците и служителите си, като подходящи столове, които могат да се коригират съобразно ръста на работника, работната поза и характера на производствения процес. Не се осигуряват устройства за сядане на работещите, когато работят прави – при кроене, гладене, преглед на дефекти.

Работните повърхности са малки и пречат на свободата на движенията при извършване на отделните дейности. Не са разработени специфични за всеки вид труд профилактични програми за намаляване на ергономичните рискови фактори, като ограничаване на повтарящите се движения, на полагането на труд в неудобна работна поза други.

Подобни рискове могат да се минимизират чрез съобразяване на оборудването и обзавеждането на работните места с ергономичните изисквания, допълват от инспекцията.

В съобщение на Европейската комисия до Европейския парламент относно стратегическа рамка на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд за периода 2014—2020 г. пък се цитира изследване на Евробарометър, според което 28% от работещите смятат ергономичните рискове (повтарящи се движения, работа в изморителни и болезнени пози) като едни от най-сериозните професионални рискове. Според работещите това е вторият най-сериозен риск на работното място след стреса, който е №1 за 53% от работниците и служителите. Третият е ежедневното повдигане, носене или преместване на товари (24%).

*Ергономията е наука за създаване на добри условия за труд чрез правилно и целесъобразно използване на оборудването и работната среда. Ергономията има изисквания дори към цветовото оформление на работните помещения, което не бива да натоварва очите. Има изисквания и за силата на осветлението. Като пример за създаване на допълнително удобство е осигуряването на локално осветление с възможност за насочване на светлината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още