IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главчев: Споразумението за дълга прави България предвидима

Обещанието на Горанов да не се харчи цялата предвидена сума в договора за дълга е достатъчно сериозно, смята депутатът от ГЕРБ

10:20 | 01.03.15 г. 4
Главчев: Споразумението за дълга прави България предвидима

Споразумението за външния дълг прави България предвидима за инвеститорите, коментира в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание Димитър Главчев. Според него обезпечеността на страната в следващите три години ще привлече инвеститори.

Главчев припомни, че финансовият министър Владислав Горанов е посочил, че комисионните и таксите по емисиите са 17 пъти по-ниски от постигнатите от неговия предшественик Милен Велчев.

Той беше категоричен и че обещанието да не бъдат харчени 2 млрд. лева от дълга е много сериозно и ще бъде спазено.

Припомняме, че финансовият министър обеща да не бъде харчена цялата планирана сума в договора за управление на облигационната програма, но това стана по време на дискусиите в парламента за ратификацията на договора. От опозицията коментираха, че ангажиментът не е поет на сериозно и няма гаранции, че ще бъде спазен.

Със своето обещание Владислав Горанов успя да обърне настроенията в парламента и за одобрението на дълга гласуваха от ДПС и АБВ, макар че в предишните дни те обявиха, че няма да подкрепят договора.

Димитър Главчев беше категоричен, че ГЕРБ няма нищо против да бъде създадена още една анкетна комисия в Народното събрание, която да провери и договора за управление на облигационната програма на правителството, стига тя да не повтаря дейностите на постоянно действаща комисия. Това искане беше отправено от депутатите от БСП в края на миналата седмица.

В нея може да бъде разгледан и самият договор, ако това не противоречи на текстове в него.

По договора с четирите банки има твърд ангажимент само за първата емисия облигации, с която да се покрие заемът на правителството на Пламен Орешарски, призна още Главчев. При следващите емисии може да има излизане на банки от консорциума или влизане на други.

Според Георги Кадиев от БСП Лява България, който също участва в разговора, „влизането и излизането на банки” означава, че договорът, одобрен от правителството през изминалата седмица, ще бъде нарушен.

Според него се създаде се масова психоза около този договор за дилърство и е станало ясно, че има „нещо гнило” в цялата работа. Според него не е ясно как са избрани банките, които да управляват дълга. Две от тях действително са силни на международните пазари, но останалите две имат силни позиции в България, но „не са нищо особено на външните пазари”, каза той.

Кадиев препоръча на правителството „да прави икономика”, а не да тегли нови дългове за покриване на бюджетни дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
3 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Тук актуалният въпрос е за колко време ще бъде предвидима икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Nikodim
преди 9 години
до Eon".В изказванията на тоя депутат има толкова много малоумие и олигофрения и простотия,че..."Той е зам.-председател на Народното събрание, поради което в изказванията му не може да има такива неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Чудех се дали да коментирам изказванията на тоя депутат. Но в цитираното от него има толкова много малоумие и олигофрения и простотия, че не знам откъде да започна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още