Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Главната инспекция по труда ще контролира наемането на хора с увреждания

Фирмите с над 50 души нает персонал са задължени да назначават служители с трайни увреждания, освен ако условията на работа не го позволяват

Главната инспекция по труда ще контролира наемането на хора с увреждания

Снимка: Pixabay

Главната инспекция по труда ще извършва планов и текущ контрол по задължителното на бизнесът да наема хора с трайни увреждания във фирмите с над 50 души нает персонал.

Правилата за контрол са разработени. За целта ще се ползват регистрите на други ведомства, проверки ще се извършват и на място в предприятията, съобщава БНР.

Във фирма с персонал от 50 до 99 души трябва да работи поне един човек с трайно увреждане.

Квотата за фирмите със 100 и над 100 служители е два процента от списъчния състав.

Възможност бизнесът да не бъде санкциониран за неизпълнение на квотите е, ако закупува продукция или ползва услуги от специализирани предприятия на и за хора с увреждания на стойност две минимални заплати за всеки ненает.

Част от бизнеса може да предпочете да плаща ежемесечно компенсаторна такса – тя е 30% от минималната заплата за всеки ненает.

От квоти са освободени работодателите със специфични фактори на работната среда. Това са фирмите, в които половината наети работят при първа или втора категория труд, в които половината от персонала работи в условията на намален работен ден или ползва допълнителен отпуск по Кодекса на труда заради условията на труд.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел