IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор предлага да се отчита пред депутатите на всеки три месеца

От ГЕРБ предлагат да отпадне блицконтролът над министрите, който досега беше всяка първа сряда на месеца

16:41 | 25.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правната комисия в парламента да кани на всеки три месеца главния прокурор за изслушване относно прилагането на закона и дейността на прокуратурата. Tова е поискал самият главен прокурор Сотир Цацаров с писмо до председателя на Народното събрание (НС) и до временната Комисия за изготвяне на правилника за работата на парламента.

Обсъждането ще засяга и дейността на разследващите органи. В него ще се коментират законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността и корупцията и др.

На практика по този начин ще бъдат изпълнени както препоръките от доклада за независим анализ, така и насоките от последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Осъществяването на тези препоръки е предпоставка и за засилен обществен контрол и информираност за дейността и проблемите на държавното обвинение, посочва главният прокурор в писмото си. Цацаров изрично подчертава, че говори само за прокуратурата и не предлага подобна отчетност и за върховните съдилища.

От сайта на временната комисия става ясно, че председателят ѝ Данаил Кирилов е включил предложението на главния прокурор в проекта за правилник на НС.

От ГЕРБ предлагат още да отпадне блицконтролът над министрите, който досега беше всяка първа сряда на месеца, но се дублираше донякъде с парламентарния петъчен контрол. Предложението на ДПС е сходно, но пък те настояват да не се провежда блицконтрол, ако отсъства министър-председателят.

Обединените патриоти пък внесоха предложение петъчният парламентарен контрол да не се излъчва по Канал 1 на БНТ. Те настояват традиционното препитване на министрите от трибуната на парламента в петък по обед да се излъчва по  БНТ 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още