IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор ускорява мерките срещу нападения над медици

До 11 септември окръжните прокурори трябва да са готови с алгоритъм за незабавна реакция в случаите на посегателства

15:41 | 24.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 11 септември окръжните прокурори в страната трябва да са готови с алгоритъм за незабавна реакция в случаите на посегателства над медици.

Заповедта до обвинителите е на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с договорените по-ефективни мерки при насилие над медицински персонал.

Документът е изпратен до Българския лекарски съюз (БЛС) и публикуван на сайта на организацията.

Според изискването на Цацаров приоритетно ще се разследват нападенията над медици от „Бърза помощ“, спешните приемни и родилни отделения. 

На среща между Сотир Цацаров, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и представители на БЛС е решено във всяка районна прокуратура да има дежурен обвинител, който ще се занимава с атаките над медици.

При нападение над медик дежурният прокурор ще прави координацията между прокуратура, полиция и ръководство на лечебното заведение. Тези престъпления ще се разследват приоритетно, при възможност по бързата процедура. От болничните мениджъри ще се очаква да сигнализират за нападанията незабавно, както и да подпомагат работата на полиция и прокуратура при събирането на доказателства и свидетелски показания.

През юли главният прокурор Сотир Цацаров обеща до ноември да бъдат въведени първите мерки за превенция на насилието срещу лекари в спешните центрове.

МВР е поело ангажимент да издаде указания за действие на лекарите при кризисни ситуации. То ще е насочено както към охранителите на болниците, така и към служителите на МВР. От здравното министерство се ангажират да поставят паник бутони и директна телефонна връзка във всеки един спешен център.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още