IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба в размер на 5000 лв. при неизпълнение на противоепидемичните мерки

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича, продължават действието по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна

21:33 | 20.03.20 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът допълни санкциите в Закона за здравето при неизпълнение на противоепидемичните мерки, информира БТА. Това стана с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
 
Който наруши или не изпълни въведените противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв., записаха депутатите. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на регионалните здравни инспекции, от директорите на областните дирекции на МВР или от кметовете на общини.
 
Противоепидемичните мерки могат да включват и временно ограничаване на придвижването на територията на страната, прие парламентът.
 
Контактно лице на болен от заразна болест, което откаже извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, ще се наказва с глоба от 50 до 500 лв.
 
Заповедите за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция продължават действието си по време на извънредното положение и шест месеца след неговата отмяна, записаха депутатите.
 
Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, също се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
И как ще накарате гнъсният си хелекторат от незаконните свърталища, да плаща тия глоби - защото те са тия, дето масово нарушават противоепидемичните мерки? Досега накарахте ли ги да плащат каквото и да било, смешници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още