IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата за гратисчии в столичния градски транспорт може да стигне 200 лева

В София ще се движат хибридни автобуси, заяви зам.-кметът по транспорт на София Любомир Христов

11:27 | 28.03.16 г. 8
Глобата за гратисчии в столичния градски транспорт може да стигне 200 лева

Глобата за гратисчии в столичния градски транспорт може да стане 40 лева, ако гражданинът я плати на контрольорите, и 200 лева със съставяне на акт. На практика Центърът за градска мобилност предлага глобите да бъдат удвоени. Това каза пред Bulgaria on Air Любомир Христов – зам.-кмет по транспорт на София.

Христов отчете, че гратисчиите намаляват, въпреки че понякога се налага намесата на полиция за справяне с гратисчиите. По думите му глобата трябва да бъде увеличена, за да бъде достатъчно неприемлива за нарушителите.

Припомняме, че миналата седмица Центърът за градска мобилност предложи още билетът за единично пътуване да стане 1,60 лв. при сегашна цена 1 лв.

Христов поясни, че предложенията ще станат факт, ако бъдат приети от Столичния общински съвет (СОС). „Няма да се променя цената на картите. Нашата цел е хората, които редовно използват градския транспорт, да могат да го ползват на достъпна цена“, заяви той. 

Той посочи, че се предлага и въвеждането на нова карта, която да комбинира използването на метро с наземния транспорт на цена от 43 лева.

По думите му в момента над 62% от ползващите карти получават различен тип отстъпки, стигащи до 80% за различните категории граждани - студенти, ученици, докторанти, пенсионери.

Христов смята, че билет от 1,60 лева ще купуват само хора, които ползват рядко градския транспорт. Останалите по думите му би трябвало да ползват дългосрочни карти, които, по негови изчисления, снижават цената на пътуването от 50 до 8 ст. на пътуване.

Любомир Христов отчете, че за последните три години в София се движат над 210 нови превозни средства. Значително модернизиран е тролейбусният транспорт. Нови трамваи са доставени чрез оперативна програма „Околна среда“. Новите автобуси са 126.

В СОС е внесена нова тригодишна програма за модернизация на автобусния транспорт, която предвижда доставка на още около 190 автобуса. Част от тях ще са на природен газ, а около 20 ще са хибридни.

В момента има автобуси над 35 г., които са още в експлоатация, при обичайна практика един автобус да се ползва 15 години, каза още Христов. 

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
прочетох е през ред, тоя явно съм го изпуснал :):) .... абе несериозно е, няма причина да вдигат цените, да не говорим че е рязък контраст с предизборната им платформа, което повече ме дразни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Tzetzo
преди 8 години
Този зам кмет е пълен ***!Кой ще глобяваш бе, ромите се возят гратис, но никои не ги закача. Да започнат тях да ги глобяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Е трябваше първо да прочетеш. Ако платиш на контролата - 40. Ако се праиш на неам пари ти пишат акт и тогава е 200. Абе нека така трябва да е, ама контролите трябва да са с полиция за да не се обръща на другата страна като минава покрай м.а.н.г.о ( плод е това, не ми го цензурирайте :D))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 8 години
хубава идея да вдигнете доходите на контрольорите чрез стимулиране на корупцията сред тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
200 лева ??? ... значи за 20 контролата ще забрави за случая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 8 години
Тия вместо да борят задръстванията - зорлем ще ме накарат да пътувам с колата до работа! Транспортът в София ще стане по-скъп от много европейски градове. И на какво отгоре??? Ако не спрат злоупотребите - и 5 лева да стане билетчето - пак няма да им стигат! Каца без дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Бате Пешо
преди 8 години
Тоя ка.*** е ***.от.Досега дупчех билет вдигнат ли цената ше *** фане за теглича.Лакомията требе да се наказва.Ше джиткам с жипката и ше им прая навалица кат са гламави.Карта на майка му картата.Аз съм примерно седмица в София.Или пък на някой работата му е в центъра родата в овча пу.тка колко карти да си купи.Аман от алч.ни и крад.ливи тарикати.Затова браво на *** никакви билети бой на кондукторите и ломене на рейсовете да им дойде акъла на крадливите *** со.роститутки и европейски съедини.тели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Тоя *** е ***.от.Досега дупчех билет вдигнат ли цената ше *** фане за теглича.Лакомията требе да се наказва.Ше джиткам с жипката и ше им прая навалица кат са гламави.Карта на майка му картата.Аз съм примерно седмица в София.Или пък на някой работата му е в центъра родата в овча пу.тка колко карти да си купи.Аман от *** тарикати.Затова браво на *** никакви билети бой на кондукторите и ломене на рейсовете да им дойде акъла на крадливите *** *** и европейски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още