IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби за 25 млн. лева е наложила КЗК през 2015 г.

ВАС потвърждава 85% от обжалваните санкции

15:27 | 31.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Глоби за 25 млн. лева е наложила през 2015 година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Комисията е започнала 726 проверки и е приела 1007 решения. Това  съобщи пред журналисти председателят на Комисията Петко Николов, предаде БТА.

Върховният административен съд (ВАС) потвърждава 85% от обжалваните решения, произнася се в 4% от случаите срещу КЗК, а останалите връща за ново разглеждане.

25 млн. лева са наложените глоби от КЗК, но доброволно са платени глоби за 1 млн. лева. Останалите решения са дадени на Националната агенция по приходите за изпълнение.

Според Николов работата на Комисията е с висок финансов ефект, защото годишната й издръжка е 3,9 млн. лева.

През 2016 г. в областта на антитръстовата политика в КЗК са образувани 10 производства. Срокът за възражения по тях изтича в края на юни или началото на юли и голямата вълна от решения по тези казуси ще бъде вероятно в началото на септември. 

Най-важните производства са срещу компаниите на пазара на горива и на някои от търговските вериги, от преди 15-тина дни. КЗК извърши седем претърсвания на място в компании за продажба на горива и още две в търговските вериги.

Антимонополната комисия настоява за дискусия за въвеждане на наказателна отговорност в Наказателния кодекс за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, каза Николов.

През миналата година в комисията са постъпили 940 жалби в сферата на обществените поръчки, по които са взети 474 решения, от които 186 са били в полза на жалбоподателите.

Комисията отбелязва и ръст в жалбите за нелоялна конкуренция, свързани най-вече с имитация на марка или на фирма. През миналата година са установени 43 нарушения в тази сфера и са наложени глоби за близо 4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още