IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби за над 5 млн. лв. са наложили регионалните екоинспектори за година

За нерегламентирани сметища край реките кметове са глобени със 171 хил. лв.

15:21 | 21.12.15 г.
Глоби за над 5 млн. лв. са наложили регионалните екоинспектори за година

За нарушения на екозаконодателството през 2015 г. са наложени глоби за над 5 млн. лв. от регионалните инспекции по околна среда в страната. Това отчете на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Извършени са 20 620 проверки на 18 499 обекта. Съставените актове са 965, а 1049 – наказателните постановления.

По Закона за околната среда част от средствата се превеждат на общините, на чиято територия са глобените обекти. Така местните власти са получили 1,7 млн. лв. Пак по закона средствата се изразходват от кметовете за екопроекти.

От РИОСВ принудително са затваряли цехове на замърсители, за което са издадени 37 заповеди. Министърът припомни, че една от заповедите засегна завода на „Монтюпе“ в Русе. 

През 2015 г. след проверки за нерегламентирани сметища край реките кметовете на населени места са глобени със 171 900 лв.

Глобите постъпват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). От своя страна предприятието е отпуснало средства за регионални системи за отпадъци и водни проекти на различни общини.

По повод доклада на Прокуратурата за стопанисването на водните обекти и язовирите от МОСВ отчетоха, че екоминистерството също е направило близо 3000 проверки и е дало предписания. Към момента басейновата дирекция „Дунавски район” е изпълнила 29% от предписанията, „Черноморски район“ – 77%, „Източно-беломорски район“ – 13% и „Западно-беломорски район“ – 18%.

Припомняме, че Прокуратурата установи риск от бедствия заради лошо управление на язовири и препоръча на МОСВ да глобява, ако физически и юридически лица не стопанисват правилно водните съоръжения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още