IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха със 100 хил. лв. производител на консерви заради имитация на известна марка

Има обективна предпоставка потребителите да бъдат заблудени, аргументира се КЗК

13:37 | 30.09.14 г.
Глобиха със 100 хил. лв. производител на консерви заради имитация на известна марка

Имуществена санкция в размер на 101 850 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Солид Ко БГ”. Причината е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщи Комисията, която постанови незабавно прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по искане на италианската компания „Болтон Алиментари“. От 1998 г. до настоящия момент дружеството разпространява на местния пазар консерви риба тон с марката „RIO mare”.

От своя страна ответното дружество произвежда и разпространява месни продукти, като от декември 2013 г. до момента предлага на българския пазар консерви риба тон с наименование „RIO mare”, изработени по негов собствен дизайн.

Проучването установило съществени прилики в дизайна и външния вид на опаковките на двата продукта. При сравнителен анализ се наблюдава сходство в използваните за фон цветови решения както на металните кутии, така и на картонените опаковки, идентично наименование - “RIO mare”, еднакво цветово оформление на надписа и изписването му с плътни латински букви, една под друга, и еднакъв специфичен шрифт.

Всичко това създава впечатление за сходство в опаковките и е възможно потребителите да бъдат заблудени, смятат от КЗК.

Предвид обстоятелството, че рибните консерви на „Болтон“ са придобили определена известност и разпознаваемост на българския пазар, КЗК приема, че ответното дружество е целяло по-добра реализация на пуснатия от него за първи път на пазара подобен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още