Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас

През януари НСИ регистрира засилване на негативното влияние на фактора "конкуренция в бранша", който измества затрудненията, свързани с недостатъчното търсене

Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас

Снимка: Bloomberg L.P.

През януари общият показател на бизнес климата в България се повишава с 1,5 пункта на месечна база. Началото на годината започна с ръст на индекса на стопанската конюнктура в показателите за промишленост, строителство и търговия на дребно, както и завърши миналата година, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ).

От юни миналата година до ноември общият показател на бизнес климата отчиташе понижение заради негативизма в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за състоянието на фирмите. Влияние върху оценките оказваха пандемията от Covid и икономиката.

Промишленост

През този месец съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се покачва с 2,6 пункта заради благоприятните прогнози на предприемачите за износа и производствената активност през следващите три месеца.

От октомври 2021 г. до януари 2022 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,8 на 5, а средното натоварване на мощностите нараства с 0,8 пункта и достига 75%.

Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, факторът „други“  и недостатъчното търсене от страната.

Относно продажните цени в промишлеността 28,6% от мениджърите продължават да очакват те да се увеличат през следващите три месеца.

Строителство

През януари съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 1,2 пункта в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо октомври 2021 г. и се оценява на 5,7 месеца.

Същевременно мениджърите очакват увеличение на новите поръчки през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса, следвана от цените на материалите и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени очакванията на строителните предприемачи са те да продължат да се повишават през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 1,8 пункта, което се дължи на благоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца остават позитивни.

Най-сериозната пречка, затрудняваща дейността, остава несигурната икономическа среда, посочена от 61% от предприятията. През последния месец е регистрирано и засилване на негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша“, който измества на трето място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене.

Относно продажните цени 30,5% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Услуги

През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 0,6 пункта в резултат на изместването на очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца от „по-добро“ към запазване на „същото“. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са резервирани.

Факторите „несигурна икономическа среда“ и „конкуренция в бранша“ продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса в сектора. В сравнение с месец по-рано нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Й. Терзийски: Договорите за строителство на пътища са подписани и започва работа