Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Годишната инфлация в България се ускори до 2,5% през май

На месечна база тенденцията е обратна - инфлацията се забавя до 0,1% от 0,7% през април

Годишната инфлация в България се ускори до 2,5% през май

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Темпът на годишната инфлация в България се ускорява значително - нивото ѝ за май спрямо май 2020 г. е 2,5%, съобщи Националният статистически институт (НСИ). За сравнение, за предходния месец април инфлацията на годишна база беше 2%, а през март - само 0,6%. През първите два месеца на годината дори беше регистрирана дефлация - съответно от 0,1% през февруари и 0,6% през януари.

На месечна база тенденцията не е толкова еднозначна - инфлацията през май спрямо април е 0,1%, забавяйки се спрямо предходния месец, когато беше 0,7%. През март равнището също беше 0,1%.

Инфлацията от началото на годината е 1,7%, а средногодишната инфлация за периода юни 2020 - май 2021 г. спрямо юни 2019 - май 2020 г. е 0,9%, отчита още НСИ.

Най-съществено покачване на цените през май спрямо април се наблюдава при облеклото и обувките - с 1,0%, при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 0,6%, както и при ресторантите и хотелите - с 0,4%.

Най-големи намаления на цените пък има при в сектора на развлеченията и културата - с 1,4% и при съобщенията  - с 1,3%.

Без промяна спрямо предходния месец остават цените на жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива, както и на жилищното обзавеждане и домакинските уреди.

С минималните 0,1% поскъпват алкохолните напитки и тютюневите изделия, здравеопазването, транспортът и образованието.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за май спрямо април е 100,1%, т.е. месечната инфлация е 0,1%. Инфлацията от началото на годината е 1,7%, а годишната инфлация за май е 2,3%.

Индексът на цените за малката кошница за май спрямо април е 100,0%, т.е. инфлацията е нулева, а от началото на годината е 101,6%.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Владислав Панев: Решенията ще се вземат от кукловод на дивана