Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: АДФИ успешно изпълнява функциите си

При 3% от средногодишния брой открити от възложителите обществени поръчки са установени нарушения, отчете още финансовия министър

Горанов: АДФИ успешно изпълнява функциите си

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На този етап смятам, че Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) успешно и ефективно изпълнява възложените от закона функции и играе изключително важна роля при осъществяване на контрола по възлагането на обществените поръчки и изпълнението на сключените договори. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол.

Той добави, че засилването на контрола e една от целите на правителството за осигуряване на защита на публичните финансови интереси.

В този мандат на правителството в годишния план на АДФИ за 2017 г. са включени 175 финансови инспекции, а за 2018 г. – 183, или общо 358 финансови инспекции и проверки по спазване на Закона за обществените поръчки (ЗОП), отчете още Горанов.

Освен в изпълнение на утвърдения годишен план финансови инспекции, в т.ч. и относно законосъобразността на възлагане на обществени поръчки, се извършват и по искане от Министерския съвет и министъра на финансите, от органите на прокуратурата, по сигнали от дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ на Министерството на вътрешните работи, по молби, жалби, сигнали и искания от други държавни органи, физически и юридически лица. 

Още по темата

За визирания период АДФИ е извършила общо 926 финансови инспекции, от които 541 са свързани с проверка на възлагането и изпълнението на обществени поръчки, или 58 % от общо извършените финансови инспекции.

От органите на АДФИ през 2017 г. и 2018 г. са проверени общо 2342 обществени поръчки, при които са разходвани средства на стойност над 2,647 млрд. лв. Обект на проверка са приблизително 10 на сто от средногодишния брой на откритите от възложителите обществени поръчки, отчете още финансовия министър.

От проверените обществени поръчки нарушения са установени при 743 от тях. Установените нарушения са относно неспазване на принципите за публичност и прозрачност, свободна конкуренция  и равнопоставеност. Установени са и нарушения, свързани с поставяне на условия или изисквания към участниците, които дават предимство или необосновано ограничават участието на икономически оператори, както и нарушения, свързани с незаконосъобразно изменение на сключените договори за възлагане на обществени поръчки.

При проверките са констатирани и 169 случая на непроведени процедури за възлагане на обществени поръчки, при наличие на всички законови основания за това.

При извършените финансови инспекции през 2017 г. и 2018 г. са съставени общо 1607 акта за установяване на административни нарушения, от които 849 са във връзка с възлагане на обществени поръчки. За установените нарушения са предприети последващи мерки в рамките на компетенциите на органите на АДФИ.

Според Горанов от извършените проверки може да се направи извод, че при 3% от средногодишния брой открити от възложителите обществени поръчки са установени нарушения.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева