Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов: Ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало с Наредба Н-18

Финансовият министър и бизнесът обсъждат наредбата за касовите апарати

Горанов: Ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало с Наредба Н-18

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет.

„Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, каза Горанов, цитиран от Нова телевизия.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финансово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов. 

Още по темата

Директорът на НАП Галя Димитрова обясни, че хиляди бизнеси вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18. "Над 10 000 търговци вече работят по новите изисквания", каза тя.

„Подкрепяме наредбата, подкрепяме принципът на наредбата", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара подчерта, че трябва да се обезпечи киберсигурността на данните, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори." Няма предприятие, което Наредба Н-18 не го касае", категоричен бе той и допълни, че всеки един търговец трябва да се информира за това как тя го засяга. 

За проблем с връзката между софтуерите за продажби и сървърите на приходната агенция сигнализира и Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига. Според него трябва да има 24-часова поддръжка в НАП, за да не се губи време при решаването на проблемите. Според него фактът, че има такива, е притеснителен.

А министър Горанов обясни, че след хакерската атака в НАП от средата на миналата година върви проект за подмяна на техническата обезпеченост на агенцията на стойност милиони левове.

От АИКБ пък поискаха по-добра дефиниция и разграничаване на производствения процес от другите процеси.

Днешната среща на финансовия министър с бизнеса е провокирана от острото несъгласие с текстове в наредбата.

В края на януари протестиращи от цялата страна, представители на малкия и среден бизнес се събраха пред сградата на НС в знак на протест срещу наредба Н-18 за касовите апарати.

Според недоволните бизнесът им е заплашен, „а той е гръбнакът на икономиката“.

Недоволството бе породено от влизащите в сила промени в подзаконовия нормативен акт, които силно затрудняват работата на бизнеса.

В крайна сметка се взе решение наредбата да бъде отложена с 6 месеца.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
4
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
От НАП дали са направили оценка колко ще струва на бизнеса повишаването с 1лв. на събраните данъци.Според мен при тези цени на СУПТО,които повечето не се продават,а се дават под наем за по 1100 лв./год. за всеки лев увеличение на събраните данъци,бизнесът ще даде още поне един.И как ще контролират малкия магазин дали издава КБ за всяка продажба.А то има ли и смисъл?Ако дойде проверка от НАП винаги има за какво да наложат глоба.Изискванията са толкова ***,че за да се спазват трябва да има назначен човек да се занимава само с касовия апарат.Каквито са изискванията за хипермаркетите,такива са и за малкия магазин с един продавач.Доста малки и не толкова малки бизнеси вече затвориха,работниците са на борсата,собствениците в чужбина.Не знам да има друга държава с такава система,освен Русия.Там започнаха след нас и я въведаха миналата год,но за малките бизнесис до 5 работника-роднини има големи облекчения.Могат да изберат да плащат патент,който не е малък,но пък не се занимават с касови апарати,СУПТО и т.н.До колкото знам така е и в Турция.и с новата наредба един магазин 20 кв. ще плаща 200 лв. патент,най много да плати глоба 1000 лв. и да го затворят за 1 м.,ако данъчните не са корумпирани,ама данъчните ще се спукат от командировки,а това са доста разходи.Разумен патентен данък за малките фирми с до 2-3 работника е много по-ефективно и евтино за бюджета решение.
0
 
13
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Време е да започнете със СЪКРАЩЕНИЕ НА ТАЗИ ОГРОМНА БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА!!

Хвърлихте едни ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА за въвеждане на електронно правителство!!
ПАРИТЕ ГИ НЯМА , А БЮРОКРАЦИЯТА СТОИ НА АМБРАЗУРАТА И НЯМА ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ ПОЗИЦИИТЕ!!

Това са потенциалните гласоподаватели на които плащаме и ЗДРАВНОТО и ПЕНСИОННОТО осигуряване.

Нито визиите на Нинова , нито пък вашите предвиждат някаква реформа, която да минимизара бюрокрацията

ТАЗИ БЮРОКРАЦИЯ ЩЕ ИЗЯДЕ НАС , НО РАНО ИЛИ КЪСНО И ВАС.
0
 
6
 
10
преди 1 година
Некомпетентно управление. Те са в 1950 година, като манталитет.
0
 
10
 
9
Императорът до: bertram
преди 1 година
Реално някои правят дребен бизнес БЕЗ да имат фирми, БЕЗ касови апарати, БЕЗ да плащат данъци, осигуровки, каквото и да е... ама те са хелекторат и там не се бара.
Преди година и половина ли беше- журналистическо разследване за един с кафененце в Баталова воденица - на 200 метра от районния НАП - именно такъв - фирма няма, касов апарат да не говорим - и си бачка пичът 15 години. Репортерката го пита: "Данъци плащаш ли?", той и се смее в очите: "Кви данъци ма, душа - ти като плащаш данъци, нещо повече ли си от мене?" - Е, тоя, още си е там - и във всяко гето има абсолютно незаконни магазини, заведения - ама за тях нали няма закони? Пък легалния бал търговец още малко в здника му ще бръкне ей-тоя червенобузият бклук !!!!
0
 
5
 
8
troika до: doba
преди 1 година
Или му е дошъл акълът в главата или някой му го е набил.

Още от Икономика и политика
Румен Драганов: Трябва да спасим индустриалния туризъм