IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: „Гражданска отговорност“ от 1000 лв. не стои на дневен ред

Гражданите да изберат – хаос или стабилност, призова Цветан Цветанов след края на Коалиционния съвет

11:03 | 12.11.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цената от 1000 лв. за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която от няколко седмици се „подмята“ в публичното пространство, не стои на дневен ред. Размерът на цената на полицата ще зависи от цялостното състояние на сектора и темата с неимуществените вреди. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира след днешния Коалиционен съвет проблемите в застрахователния сектор.

"Цена - 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", заяви Горанов, цитиран от БТА.

По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН за системата „бонус-малус“, която се обсъжда в момента, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "Гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", каза Горанов.
Представителят на „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки коментира, че сегашната ситуация „отваря вратата за застрахователни измами в сериозни размери”, като „поне 40 цигани са получили стрес и уплах”.

Горанов подчерта, че в момента се смесват темите за осигуровките и увеличението на данъка за стари автомобили. Вдигането е с до 10 лв. на година за автомобил, това са две кутии цигари, а трябва да взимаме мерки срещу мръсния въздух. В момента има протести и за това, припомни финансовият министър. 

Той коментира, че България се е превърнала в гробницата на старите автомобили на Европа.

Относно протестите за цените на горивата финансовият министър обясни, че цените не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намаления в следващите месеци и през 2019 г. Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с Българската петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика.

Опити за провокация, политически действия за дестабилизация на страната и стрес за прибиращите се у дома деца – това видя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вчерашните мащабни протести срещу високите цени на горивата и лошите условия за живот в България, стана ясно още след Коалиционния съвет.

Според него гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо сътресение, криза или хаос.

"Всеки има право да избира какво желае - да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност", заяви Цветанов, цитиран от БТА.

От думите му стана ясно, че Съветът е решил още България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН. Според решението този документ застрашава националния интерес на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 1
Ivan N.
преди 5 години
Ти луд ли си бе? Каква стабилност бълнуваш? Тия хора да не би да са по улиците, защото животът им е уреден и стабилен, но вкъщи им е скучно? Ти за колко лева пишеш такива глупости? Най-много 500-600лв да станела гражданската?!? Една средна заплата за гражданска осигуровка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 2
Zdravko
преди 5 години
"Държавите ни изпреварват щот хората искат да се предвижат напред - нещо в което мнозинството от населението яко се съпротивлява . "Ха, по голяма глупост от това не бях чел ! Значи излиза, че Герберастите се опитват да ни оправят пък ние се съпротивляваме ! И съм водил дела и съм инвестирал и продължавам да инвестирам ! Колкото и да ни облъчвате само с положителни новини и данни, статистиките и класациите дават достатъчно отговори за това как ни управляват и до къде сме я докарали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ!!В цял свят застраховат ОТГОВОРНОСТТА НА ВОДАЧА , а не на АВТОМОБИЛА който той кара.Само в България е това безумие - ДА ЗАСТРАХОВАШ ВИНАТА НА АВТОМОБИЛА И ДА ТВЪРДИШ , ЧЕ ТОЙ Е ВИНОВНИЯ ЗА ПТП -то!!НАГЛОСТТА НА ТЕЗИ ТИПОВЕ СТИГНА ДО ТАМ , ЧЕ ДА НАЛАГАТ СИСТЕМАТА МАЛУС НА ВИНОВНИЯ АВТОМОБИЛ И ДА ГО ПРОДАВАТ С ТАЗИ ТЕЖЕСТ !!оОбидното е, че ни възприемат за *** и *** !!Знаете ли , че в момента има над ТРИ МИЛИОНА ПОЛИЦИ които са НЕВАЛИДНИ защото с тях се застрахова ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОИЛА , а не на ВОДАЧА!!КОГО СЪДЯТ В СЪДА БЕ ГОРАНОВ - ВОДАЧА ИЛИ ЗАСТРАХОВАНИЯ АВТОМОБИЛ?! Разбира се , че съдят ВИНОВНИЯ ВОДАЧ, чиято отговорност не е застрахована. ЗАСТРАХОВАНА Е ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОБИЛА КОЙТО НЯМА НИКАКВА ПРИЧИННО СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА С НАСТЪПИЛОТО ЗАСТРАХОВАТЕЛНО СЪБИТИЕ!!! Осъзнавайки, че са застраховали АВТОМОБИЛ , който няма ОТГОВОРНОСТ при настъпването на ПТП , застрахователите се измъкват от СЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС без да поемат ОТГОВОРНОСТТА ЗА ЩЕТИТЕ ПРИЧИНЕНИ ОТ ВИНОВНИЯ ВОДАЧ!Как да ги поемат като той няма ЗАСТРАХОВКА !!ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА!!ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ТЕЗИ БЕЗУМИЯ ЗА КОИТО СЕ РАЗДАВАТ КАТО БОНУСИ ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА НА ЕДНА НЕКОМПЕТЕНТНА БЮРОКРАЦИЯ !!!По добре е тези ДВА МИЛИАРДА от НАШИТЕ пари да отидат за въвеждане на ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО , а не за безмисленото хранене на такива НЕКОМПЕТЕНТНИ АДМИНИСТРАТОРИ каквито са тези от снимката. Не може да продължаваме повече така с тази огромна бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ЯСНО Е, ЧЕ ТЕЗИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩАТА И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ!Нима лицата от снимката не са наясно , че е време да се прекрати порочната практика на застраховане ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОБИЛА , и се премине към ЗАСТРАХОВАНЕ НА ОТГОВОРНОСТТА НА ВОДАЧА!!!Осъдителните СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ касаят ОТГОВОРНОСТТА НА ВОДАЧА , която при този начин на застраховане на ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОБИЛА , остава непокрита !!!!Тази система на застраховане НА АВТОМОБИЛА , А НЕ НА ВОДАЧА дава възможност на ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ да се измъкват като мокра връв и не участват в съдебното процес касаещ определяне размера на щетата!Напрактика ние плащаме за отговорността на АВТОМОБИЛИТЕ СИ , а не за отговорността ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 5 години
Много въпроси ехеееееее . Водил ли си дела , да кажем търговски ? Щот от личен опит колкото дела съм завел и съм имал документи съм ги спечелил и отбелещи си - никъде не са ми искали пари . Държавите ни изпреварват щот хората искат да се предвижат напред - нещо в което мнозинството от населението яко се съпротивлява . Ти аджеба инвестирал ли си в нещо ? ама чесно ? щот ако си инвестирал ще знаеш отговорите на въпроса който задаваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 3
Zdravko
преди 5 години
На теб може и да ти е любима тема, но явно не е на МВР, съд и прокуратура, както и на всички управляващи до сега. Аз данни няма как да ти дам, но ти ми кажи защо сме на дъното на всички класации ? Защо държави, които дори не са в ЕС вече ни изпреварват във всичко ? Някъде реформи да се правят ? То само с наливане от пусто в празно няма как да се случи нищо добро ! Да те питам защо чуждите инвестиции са намалели в пъти ? Любими теми много, но все нелицеприятни нали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 години
п.п. само да споделя че при соца при все че имаше преразпределение от 85 % от БВП и силовите структури беха доста силни си битуваше повсеместна корупция под формата на взаимо обвързани услуги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Това дали стои на дневен ред или не го решава пазара, а не министъра. Ето и една аналогия от мен. Когато обамакеър беше въведен в САЩ преди десетина години обещанието беше, че цената на здравната осигуровка ще падне и никакви огромни такси не стоят на дневен ред. Днес цената на здравната осигуровка расте средно с 25% годишно и може да достигне до 20% от дохода на средно-статистически човек и даже много от застрахователите не го предлагат изобщо. Нашата гражданска отговорност май ще има подобна съдба както и безумните здравни застраховки, които по нищо не се отличават от обамакеър като система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 5 години
Любима тема - колко според теб се крадат от фондовете като % ? И моля , сподели система при която 100 % не се краде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Добре. Стабилитета го видяхме - не става.Време е да видим хаоса. Давай вожде, давай пожарникарю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още