IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов остава категорично против идеите на социалистите за нов данъчен модел

БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите, заяви финансовият министър

12:57 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов отхвърли тезата на БСП, че при връщане на прогресивния данък средната класа ще запази облагането си, а държавата ще взима от богатите. 

"БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите. Богатите и сега плащат повече от бедните, за мен пропорционалното облагане е най-справедливото", каза той. 

Горанов коментира възможностите за промени в бюджета преди второто четене, след като проектът  бе приет от депутатите на първо четене днес. 

"Не бихме подкрепили промяна на данъчния модел, нито увеличаване на пенсиите, което е неприемливо от гледна точка на пенсионния модел", каза отново той. 

Финансовият министър в оставка е оптимист, че България ще плати навреме задълженията си към Русия за оборудването за АЕЦ "Белене". Срокът, в който трябва да направим плащането без лихва, изтича на 15 декември. 

"Оптимист съм, че ще получим в сроковете, в които подписахме споразумение с руската страна, разрешение от ЕК за допустимост на това плащане. В този смисъл се движим в добро темпо. Вярвам, че ще разплатим в сроковете", каза Горанов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Protokol
преди 7 години
Тази, на която се приписва фразата свършва на гилотината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Karo
преди 7 години
Минитър Горанов започна все повече да се излага, по принцип един минфин не би трябвало да дава толкова ярък показ на пристрастията си към защитаване на интересите на една прослойка, в случая на богатите. Все пак е все още минфин на целия народ.Колко добре би му прилегнала една историческа фраза: Като няма хляб маайте пасти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
министър Горанов извади най-тъпия довод от всички възможни: "БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите".Явно това му е логиката да няма прогресивно подоходно облагане, защото трудно се вземало от по-богатите :) Отделно, дайте да продължим и с освободените от ДДС покупки на нови автомобили (като се минава през фирма), пак защото от богатите трудно се вземало. Абе я дайте направо да облагаме само бедните, те да го ду*ат и да плащат масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още