IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов отрече „България Ер" АД да има непогасени задължения

Според БСП националният авиопревозвач дължи 50 млн. лв.

13:53 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В информационната система на Националната агенция за приходите (НАП) към 25 юли 2017 г. няма данни за наличието на непогасени в съответния срок за доброволно изпълнение публични задължения на „България Ер" АД.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от депутатите от БСП Румен Гечев и Георги Свиленски за задължения на националния въздушен превозвач към държавния бюджет.

Според левицата компанията има публични непогасени задължения в размер на 50 млн. лв.

„Уведомявам ви, че Националната агенция за приходите обслужва своите клиенти и събира публичните задължения, спазвайки принципите на равнопоставеност и справедливост, заложени в Хартата на клиента на Агенцията. Органите по приходите и публичните изпълнители действат в рамките на установените от закона правомощия, като прилагат законите точно и еднакво спрямо всички лица“, отговори Горанов.

Той добави, че информация за конкретния размер на публичните задължения на дадено задължено лице представлява данъчна и осигурителна информация по смисъла на чл. 72, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК)  и не може да се предоставя в отговор на депутатско питане. 

Горанов уточни още, че взаимоотношенията между „България Ер" и Летище София, свързани с плащане на такси, са извън компетентността на НАП до 5 септември 2017 г. по силата на ратифициран от българския парламент международен договор от 38-мото НС. „В този смисъл НАП, тъй като международният договор е с предимство пред вътрешното законодателство, не може до тази дата да прилага ДОПК по отношение на уреждането на взаимоотношенията между „България Ер" АД и Летище София", добави Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още