Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Горанов предлага касовата бележка да показва данъците и надценката на горивата

Във всеки фискален бон ще се посочва колко отива за държавата и колко е за търговеца, каза финансовият министър

Горанов предлага касовата бележка да показва данъците и надценката на горивата

Снимка: БТА

Ще предложим в най-кратки срокове всяка касова бележка на бензиностанция да съдържа търговската надценка и елементите на цената, които влизат в крайната цена на горивото. Това обяви в ефира на bTV министърът на финансите Владислав Горанов.

Той обяви още, че вече се е срещал с премиера Борсов по темата ще предложи изменения в наредбата за регламентиране на плащанията и продажбите, които ще повишат доверието в системата. Наредбата е по-известна като наредба за касовите апарати, уточни Горанов.

„Ще предложа да задължим всеки търговец на дребно на горива, когато издава касов бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС, както и цената на горивото без косвените налози. Със съответните законодателни изменения можем да отидем и по-напред и да се посочва и търговската надценка в касвата бележка”, обясни още министърът.

По думите му така във всеки фискален бон ще се посочи колко отива за държавата и колко за търговеца, което пък ще помогне на потребителите да се ориентират кога са натоварени с по-висока от реалната цена.

Според Горанов няма пречка, която да осуети намерението. Така е по отношение на енергоразпределителните дружества, ако си погледнете фактурата за електоренергия или фактурата от „Топлофикация“ – има разбивка. Там е посочена цена за пренос, цена за производство, цена за зелена енергия, обясни финансовият министър.

Относно протестите и недоволството на хората срещу високите цени на горивата, Горанов посочи, че реакцията им е разбираема, но „няма как да им кажем „приберете се, цената ще падне”.

Относно ветото, което днес президентът Румен Радев наложи върху промяната в данъка за старите автомобили, Горанов посочи, че не е съгласен с мотивите на държавния глава. 

Още по темата

„Тепърва в парламента ще решаваме каква да ни е позицията по отношение на ветото. Но аз не споделям, ако е прието за ценност, че екологията, екологичната политика и замърсяването на въздуха е проблем за едно развито общество, и ако приемем, че ние се стремим към достиженията на цивилизацията, можем с лека ръка заради това всеки втори български гражданин да може да има автомобил, купен от пазара в Дупница, без платено ДДС, и да го подкара без платена „Гражданска отговорност“ по българските пътища, след употреба на алкохол и да причини ПТП“, каза финансовият министър.

По думите му това, което предвиди и беше предложено на президента за обнародване – Закона за корпоративното подоходно облагане в частта измененията за местни данъци и такси, е една много малка и първа стъпка, която да ни сложи на цивилизационната карта на Европа.

„Прочетох в мотивите, че имущественият данък не може да регулира екологични отношения, ако така може да се формулира, въпреки че изречението в мотивите на президента беше доста по-засукано. Ако приемем, че достижението на технологиите в автомобилостроенето отчита от една страна замърсяването, което е част от сигурността на живота, защото от ауспусите на автомобилите излиза рак, ако това го махнем настрани, отделните еврокатегории отчитат не само замърсяването, което автомобилът причинява, те отчитат и сигурността. Защото в последните години, ако отворим елементарна техническа литература, ще видим, че автомобилите, произведени с по-високите технологични норми, те са и с 60-70% по-висока сигурност“, обясни Горанов.

Той обяви още, че категорично не е съгласен с мотивите на президента, че бедността е фактор на управлението. „Бедността е фактор и на личното отношение към себе си. Защото ниското образование, нежеланието за работа – всичките тези неща са елемент на бедността“, добави финансовият министър.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
1
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
За всички касови бележки, за всички стоки трябва да е така. Не само за горивата. Чисти сметки - добър бизнес.
0
 
5
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами какъвто народа такъв и финансовият министър ***!
2
 
20
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Горанов е умен като две ремаркета с пуйки. На все повече хора им просветва, че проблема с ценообразуването на горивата не е при бензиностанциите. Какво ли не правят за да е комфортно на златното момче....
2
 
3
 
6
abdul до: abdul
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като се замисля.. прав е горанов. Трябва да е на автомобил ГОто, че да улесни колегата му с 0.5 мозъчни клетки от мвр само и единствено до проверка на ГО с камера и при катастрофа. Щото заплати на катаджии не плащаме. Те работа по улиците нямат.
Само, че проблема по проверката е на КАТ, не на ГОплатците и за по-лесно менда менти тях.
2
 
8
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще предложа да задължим всеки търговец на дребно на горива, когато издава касов бон, да посочва на отделен ред акциза, ДДС, както и цената на горивото без косвените налози. Със съответните законодателни изменения можем да отидем и по-напред и да се посочва и търговската надценка в касвата бележка”, обясни още министърът.
Този говори колкото да не заспи. Или ни приспива нас. Няма възможност да си чукеш на апарата някакви си редове с каквото ти скимне. Да натисне продавачите на ФУ да го вградят, когато видят продажба от данъчна група В :) а не да мъчи продавачите или писачите на софтуер за продажби
Като четеш ф-ра на ЧЕЗ или топлото колко отива в държавата ясно ли е ? Черешар разбиращ от пушене ...Нямам думи вече

Още от Икономика и политика
Изграждат отново барикадите при Софийския университет