IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Ще удължим обсъждането на пенсионните промени колкото е нужно

Бурната реакция по пенсионните промени е сигнал, че някой се опитва да замете темата, смята министърът на финансите

11:46 | 04.05.16 г. 6
Горанов: Ще удължим обсъждането на пенсионните промени колкото е нужно

Предложените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) имат за цел решение на неяснотите около бъдещото изплащане на втора пенсия. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира хода на общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на КСО в интервю за вестник „Труд“.

Министърът посочва, че промените идват заради тази „отдавна осъзната неяснота“ в КСО, а предложенията за промени са един от вариантите. Той е категоричен, че „ако това решение не се приема като вариант, тази част от КСО може да бъде оттеглена“.

Ще удължим срока на обсъждане толкова, колкото е нужно, казва Горанов. И уточнява, че става дума за прехвърлянето на част или на цялата сума от индивидуалните партиди по техническите резерви на фондовете, свързани с осигуряването на пожизнена пенсия - нещо, което отдавна се дискутира като един от възможните варианти за решаване на проблема с пожизнените пенсии.

Според министъра дебатът в момента тече с доста ирационални аргументи, без да се обсъди по същество сегашната непълнота в закона. „Повече от 15 г. работи КСО в този му вид и подобно решение на темата с изплащането на пенсиите няма“, аргументира се финансовият министър.

Горанов подчертава, че сега е моментът за дебати по темата, защото тя не е решена, откакто съществува допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд.

„Действат едни текстове в кодекса, твърде схематични, не дават отговор на въпроса как се изчисляват и как се изплащат пенсиите. Сега е моментът да се предложат и обсъдят различни варианти, които да са в интерес на осигурените лица. Повдигнах темата, защото тя трябва да бъде решена. Не можем да отлагаме безкрай, защото през 2020-2021 г. тези текстове ще трябва да работят и е по-добре отсега да бъде повдигната завесата. Ако има нещо, за което могат да бъдат упрекнати пенсионноосигурителните дружества, това е оскъдната информация, които дават на осигурените лица“, обяснява министърът.

За него големият проблем при втория стълб в пенсионното осигуряване е твърде ниската прозрачност от страна на пенсионноосигурителните дружества, които са в дълг на осигурените лица. „И не бива да забравяме, че всъщност отговорност за вложенията носи държавата чрез регулатора. Това не са пари на пенсионноосигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани", казва той.

Според него ако някога излязат проблеми в тази система, едва ли някой ще се сети за имената на собствениците на тези дружества, а тогава проблемът ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани.

Той подчертава, че темата се повдига достатъчно рано, преди да се наложи да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове.

„Всичко се обсъжда пред очите на цялото общество. Бурната реакция за промените в КСО по-скоро ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема. Но нека тези притеснения си останат само в моята глава. Добре е, че на хората ще бъде обяснено как ще функционира тази система в бъдеще, тъй като на нея ще се разчита да допълва доходите на пенсионерите, и то съвсем скоро“, казва финансовият министър.

Владислав Горанов заявява, че всички варианти са възможни – включително и с откупуване на анюитети от застрахователни компании, което по думите му и сега стои в предложения законопроект, но не се коментира.

Той потвърди тезата си, че без пул не може да бъде решен проблемът с дефицита в пенсионната система при универсалните пенсионни фондове. „Не ми е известно фондовете да са създавали технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии. Такива технически резерви трябва да бъдат формирани по действащия кодекс и не ми е известно да са формирали“.

"Надявам се, подозренията ни, че има нещо нередно, да не се оправдаят след проверката за качеството на активите на пенсионните фондове", казва още министърът. Ако се оправдаят обаче, така шумните пенсионноосигурителни дружества ще дължат отговори на обществото, защото тяхната отговорност се измерва в милиарди. Тогава съм сигурен, че сега шумно изразяващите се радетели на сегашната система едва ли ще са толкова шумни, допълва той.

Извън фокуса, който е свързан с наследяването на индивидуалните партиди, в промените в КСО Горанов откроява доста добри неща, свързани с подобряване на управлението на фондовете, по-консервативно инвестиране, като гаранция за средствата на хората и т.н.

На въпрос за доклада за КТБ Горанов казва, че ще се разсеят всякакви съмнения, че банката е управлявана лошо и че е фалирана от нейните собственици и нейните мениджъри. По думите му ще се визуализират и всички лоши управленски модели, които дълги години са реализирани в банката.

В интервюто си Владислав Горанов коментира още темата за дълга, излишъка по КФП и възможностите на българската икономика.  

Темата за пенсионните промени може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Абе, в тази държава Комисия за финансов надзор няма ли? Как може някой безнаказано да залива медийното пространство с недоказани негативни мнения за институции от финансовия пазар и по този начин да го манипулира! Пък било то и финансовият министър? За него закони няма ли!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти обяснява за пенсиите - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/ ,и как две пенсии са по-малко от една Останалото съм го обяснил тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027,че поради системната криза капиталова система на пенсионно осигуряване ще фалира по някое време и затова трябва да се вземат мерки отсега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Ако трябва нека да се удължи обсъждането, но предложението на г-н Горанов е ясно. Без пул няма как да се плащат пожизнени пенсии за неопределно време, защото в пенсионните фондове няма обучени актюери, които да преценят размерите на отпусканите пенсии според продължителността на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sony
преди 7 години
Покрай темата как ще се плащат пенсиите - тихомълком рязко и изцяло се променят и почти всички останали теми действащи към момента за пенсионните фондове - изисквания за капитал на пенсионните дружества , акционери , мениджмънт, кфн как ще прелицензират и по своя преценка доста субективно вече надзирават и най-голямата бомба, която се залага - за промени в инвестициите касаещи българския фондов пазар!Като нищо могат да срутят пазара на управляващите дружества в България , както и на корпоративни облигации!Проблемът е, че след като се даде възможносто хората да избират нои и хората не са задължени да стоят с пари в дпф - защо другите иституции продължават да рутят фондовете и защо са трън в очите фондовете на останалите институции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Важно е да се вдигне завесата и да се разбере от всички , че на пенсионно осигурителните дружества , а още по- малко на осигурените е известно какво правят и какъв ще е крайния резултат . С две думи всякакви театри от рода на - колко сме добри или по- добри /за кого , по какъв начин / и защо в графата - опит за манипулиране по най- лукав начин на цялото общество .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още