Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината

Земеделските производители, чиито площи са напълно унищожени, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ, увери Десислава Танева

Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината

Снимка: БТА

Около 70 хил. дка са напълно унищожените площи, засегнати от градушки от началото на годината до момента. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Свищов, цитирана в прессъобщение от ведомството.

По думите ѝ е направена необходимата организация и в районите, в които метеорологичната обстановка позволява, а комисии от Областните дирекции по земеделие вече извършват обследване. 

"Площите, които се заявяват за подпомагане по кампанията за директните плащания, която тече в момента, са около 38 млн. дка за цялата страна. Към момента са подадени 107 хил. заявления", уточни Тенева.

Още по темата

Тя допълни, че земеделските производители, чиито площи са напълно съсипани, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани. Компенсацията е по-добра, когато площите са застраховани, добави министърът. 

Танева отбеляза, че е проведено заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие“миналата седмина, на което е решено средствата за помощта да бъдат с бюджет 4 млн. лв. Тя съобщи, че вече са изплатени обработените протоколи за миналата година. Практиката показва, че обезщетенията, които се плащат по тази помощ, не са надхвърлили 2,5 млн. лева и те са напълно достатъчни. "По прогноза очакваме в средата на юни да приключи градоопасният сезон и земеделските стопани ще бъдат компенсирани, съгласно правилата на тази помощ", каза още министърът. 

Танева, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", са посетили засегнатите от обилните валежи села Морава и Драгомирово.

"Голяма част от землището на село Морава е под вода и тук ще има вероятно най-много пропаднали площи", съобщи още земеделският министър. На среща със земеделски производители Танева посочи, че през последните 2 години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа.

"Към момента противоградовата защита обхваща 17 хил. дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Самолетният способ ще бъде възможен при изграждане на национална система на територията на цялата страна. За да работи системата трябва да има споделена финансова отговорност и консенсус между държавата и земеделските стопани", категорична е Танева. Тя подчерта, че по този начин ще бъде постигнат оптималният модел на противоградова защита и ще се минимизират загубите за производителите.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие