IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината

Земеделските производители, чиито площи са напълно унищожени, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ, увери Десислава Танева

13:11 | 21.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Около 70 хил. дка са напълно унищожените площи, засегнати от градушки от началото на годината до момента. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Свищов, цитирана в прессъобщение от ведомството.

По думите ѝ е направена необходимата организация и в районите, в които метеорологичната обстановка позволява, а комисии от Областните дирекции по земеделие вече извършват обследване. 

"Площите, които се заявяват за подпомагане по кампанията за директните плащания, която тече в момента, са около 38 млн. дка за цялата страна. Към момента са подадени 107 хил. заявления", уточни Тенева.

Тя допълни, че земеделските производители, чиито площи са напълно съсипани, ще бъдат обезщетени чрез държавната помощ за компенсиране на загуби на земеделски стопани. Компенсацията е по-добра, когато площите са застраховани, добави министърът. 

Танева отбеляза, че е проведено заседание на УС на Държавен фонд „Земеделие“миналата седмина, на което е решено средствата за помощта да бъдат с бюджет 4 млн. лв. Тя съобщи, че вече са изплатени обработените протоколи за миналата година. Практиката показва, че обезщетенията, които се плащат по тази помощ, не са надхвърлили 2,5 млн. лева и те са напълно достатъчни. "По прогноза очакваме в средата на юни да приключи градоопасният сезон и земеделските стопани ще бъдат компенсирани, съгласно правилата на тази помощ", каза още министърът. 

Танева, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", са посетили засегнатите от обилните валежи села Морава и Драгомирово.

"Голяма част от землището на село Морава е под вода и тук ще има вероятно най-много пропаднали площи", съобщи още земеделският министър. На среща със земеделски производители Танева посочи, че през последните 2 години държавата е инвестирала близо 12 млн. лева и още 800 хил. лв. през тази година за изграждане на още два командни пункта с 50 площадки в Хасково и село Тъжа.

"Към момента противоградовата защита обхваща 17 хил. дка общо от близо 50 млн. дка обработваеми площи. Самолетният способ ще бъде възможен при изграждане на национална система на територията на цялата страна. За да работи системата трябва да има споделена финансова отговорност и консенсус между държавата и земеделските стопани", категорична е Танева. Тя подчерта, че по този начин ще бъде постигнат оптималният модел на противоградова защита и ще се минимизират загубите за производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още