Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Графика на деня: Кои са най-подходящите мерки за борба срещу инфлацията?

33% от участвалите в анкета на Investor.bg посочват, че такива от страна на държавата не са необходими

Графика на деня: Кои са най-подходящите мерки за борба срещу инфлацията?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма нужда от държавна намеса в борбата с инфлацията. На това мнение са една трета от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта.

На въпроса „Кои са най-подходящите мерки за борба срещу инфлацията“ 33% посочват, че такива от страна на държавата не са необходими. Веднага след това 19% от анкетираните посочват намаляването на акцизите като най-подходяща мярка.

В същото време за 16% най-правилната стъпка е налагането на таван на цените на стоки и услуги, а за 14% - понижаването на ДДС.

В анкетата 9% отбелязват, че най-подходящо би било увеличаването на прага за регистрация по ДДС. Същият процент от допитаните казват, че не знаят кое според тях ще е най-полезно.

В анкетата участие са взели 1586 души за периода от 21 април до 26 май.

Миналата седмица властите у нас приеха антикризисен пакет, който предвижда 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна, която в световен мащаб се смята за един от факторите за ускорението на цените.

По-рано тази седмица пък финансовият министър Асен Василев призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка.

 

Още графики на деня може да видите тук.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
О. Траянов: Липсва практическа насоченост във всички степени на образователната система