Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Графика на деня: Проблемът със застаряването на учителите в България се изостря

Учителската професия остава силно феминизирана, макар и през последните години мъжете преподаватели да се увеличават

Графика на деня: Проблемът със застаряването на учителите в България се изостря

Снимка: Архив БТА

Системата на образованието в България продължава да се задъхва заради застаряването на учителите на фона на непрекъснатото намаление на учениците, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани по повод утрешното начало на новата учебна година.

Данните сочат, че за една година все пак има известно подобрение при привличането на млади кадри, но младите учители са все още твърде малко на брой и като дял от по-възрастните им колеги.

През учебната 2016/2017 г. общият брой на учителите в България е малко над 60 200 души. От тях над над 29 600 души са на възраст над 55 години, т.е. около 50% от работната сила в сферата на образованието.

Графика: НСИ

До 34 години са малко под 6 хил. от учителите в страната, т.е. около една десета от всички.

Оптимистична тенденция е, че през последните две учебни години броят на младите учители в системата се увеличава. Дъното е достигнато през 2014/2015 г. с 4 795 души. През следващата учебна година те са вече 4 929 души, а през 2016/2017 г. - 5 917 души.

Запазва се и тенденцията за феминизация на учителската професия. Жените учители са почти 50 хил. души, а мъжете – малко над 10 хил. души, макар и тенденцията в последните години също е за увеличаване на мъжете преподаватели.

Графика: НСИ

През миналата учебна година броят на учениците намалява до 740 362 души, като средно на един преподавател се падат по 12,3 ученици, отчита още националната статистика. Това е най-ниският среден брой ученици на един учител досега, сочат данните.

Графика: НСИ

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
18
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
С това ниво на заплащане превърнаха учителската професия в хоби-съпругата ми е от малкото млади учители,защото може да си го позволи.Трябва да се увеличи заплащането и то значително, за да се привлекат качествени кадри,и тогава да се претендира за качествено образование,а качественото образование започва от семейството с добро възпитание - учителите не са магьосници да превръщат калпазани в гении!
1
 
19
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
да му ева майката, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ със 600 лева!!!!! Не може.
Учители, мед. сестри... страшно е хора. Ще изчезнат от тези професии всички нормални хора. В момента нормалните незастаряващи учителки и мед. сестри са няколко жени, които мъжете им изкарват добре и те работят само от обич към професията си. Колко да са такива?

Още от Икономика и политика
Бъчваров: Периферни електронни услуги на НАП са в риск, няма изтичане на данни