IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: За 76% от българите изсичането на горите е сериозен проблем

WWF представи проучване за отношението към природата

16:22 | 28.03.16 г. 6
Графика на деня: За 76% от българите изсичането на горите е сериозен проблем

76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и унищожаването на горите. Това твърдят природозащитници от международната организация WWF, които представиха днес  социологическо проучване за обществените нагласи сред българите към опазването на околната среда, проведено от „Алфа Рисърч“.

65% от участвалите в проучването биха подкрепили забрана за ново строителство, включително на туристическа и спортна инфраструктура, твърдят от WWF-България.

„Окуражаващо е да се види до каква степен обществото е чувствително на тема опазване на природата“, коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF-България. 

Проучването е реализирано в периода 15 – 22 февруари 2016 г. чрез 1027 интервюта.

Според анкетите гражданите посочват и следните предизвикателства пред опазването на околната среда: за 51% проблем е незаконното строителство, за 47% - презастрояването на планините и Черноморието, за 44% - замърсяването със смет и битови отпадъци.

Останалите участници в анкетата са изтъкнали например недостатъчното грижи от страна на държавата, бракониерство, замърсяването на въздуха и водата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Ама чакайте сега от застрояване до застрояване има голяма разлика. Едно е да се строят безразборно хотели, както беше по черноморието, съвсем друго е да се направят нови писти или лифт. При първото се леее яко бетон в планината с неясено какъв ефект ще има, при второто се създават условия за спорт и отдих и няма бетон. Според мен въпросът трябваше да бъде разделен на две и да се види реално какво е отношението на хората към проблемите, които се дискутират от години. Така според мен се манипулира общественото мнение. Със същия въпрос може и да се спре да се строи магистрала Хемус например. След като хората не одобряват да има бетон, никаква магистрала, ама никой не ги пита искат или не магистрала. С това проучване даже могат и да се изнудват един куп инвеститори. Да не говорим и че зелените не правят почти нищо срещу основният проблем за изсичането на горите. Някой да се сеща една тяхна акция срещу това или какво конкретно са предприели? Аз не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Пак си мятаме партенки. Нали WWF са го поръчали, какви други резултати можеше да излязат освен точно такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 7 години
зима ени пари, разбираш ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Ентусиаст111
преди 7 години
Както е казал Стоянов Икономиката и Екологията да вървят ръка за ръка и така винаги е било, решението е в баланса. Все пак така зададени въпросите са наистина доста подвеждащи и изглежда, че Екологията не иска да хване засега ръката на Икономиката, а истината е, че и двете са от и за народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott
преди 7 години
говори си, не ми пречиш!Пръдливите българи ще оставят управляващите +мафията да им изсече и последното дърво без да си мръднат пръста!И КАТО ИМЕ ТАКЪВ праблем: що няма застреляни на масто сечащи?!?!? А!А?А!.....СЕЧИ, НЕМА КОЙ ДА ТЕ СПРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още