IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани пак ще протестират заради казуса със ски пистите на Витоша

Скиори, сноубордисти и планинари ще се съберат утре вечер пред сградата на Министерство на земеделието и храните със звънящи будилници

17:12 | 19.12.12 г. 2
Граждани пак ще протестират заради казуса със ски пистите на Витоша

Гражданската група „За Витоша“ организира нов протест заради казуса със ски пистите на Витоша, който възникна в навечерието на ски сезона.

Скиори, сноубордисти и планинари ще се съберат утре вечер пред сградата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) със звънящи будилници, за да напомнят на местната и на централната власт, че следят какво става с планините, ските и горите.

"Това лято Човекът на годината – протестиращият от Орлов мост се събуди, за да заяви пред управляващия кръг своето право на чиста природа. Сега, след поредната доза предсезонно изнудване, запазена марка на “Витоша ски” АД, отново стана време за ски разбуждане на Витоша", посочват от групата.

„Искаме ски писти за всички ски училища (без изнудване) и нормални условия за всички туристи (без риск от инциденти, защото „Витоша ски” не иска да ремонтира съоръженията). Искаме Прокуратурата да упражнява надзор за спазване на законността на Витоша“, допълват гражданите.

Организацията смята да изпрати писмо до няколко институции с въпроси за влека „Заека“, който е спрян в нарушение на договора между държавата и стопанина му - Българската федерация по ски, за състоянието на терените, чийто статут беше променен в кадастъра от ливади и пасища на ски писти, за работата на независимите ски училища, както и за поправките в Закона за туризма, които касаят ски пистите.

Припомняме, че миналата седмица се развихри нов скандал около ски сезона на Витоша, след като стана ясно, че агенцията по горите е променила начина на трайно ползване на ливади, пасища и морени като ски писти в нарушение на няколко закона чрез промяна в базите данни за собствеността (картата на възстановената собственост). Заради това беше уволнен и чиновник от агенцията, а земеделският министър Мирослав Найденов обеща да се върне стария статут на терените.

Същевременно независимите ски училища, обединени в Сдружение „Витошки ски и сноуборд училища“, алармираха, че не могат да наемат терените, които ползват всяка година през зимния сезон. Появиха се информации, че ски училищата няма да получат площите, защото нарушават интереса на оператора на съоръженията над София – „Витоша ски“ АД.

Седмица по-късно и дни преди официалното откриване на сезона на Витоша все още не е намерено компромисно решение за спорните терени, а под наем са отдадени само площите, за които не се водят спорове.

Гражданската организация не е доволна и от новия регламент за категоризацията на ски пистите, който се прави опит да бъде прокаран със Закона за туризма, както и опитите свободният достъп на хората до ски пистите да бъде нормативно ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy_moni
преди 11 години
Тия протестиращи не се ли усещат, че прекаляват? Утре сезона ще бъде открит, точка! Ще има нощно каране и безплатен лифт! Мислете позитивно и се радвайте на живота, а не да се чудите кой да прецакате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Delhi
преди 11 години
За какво протестират пак тези? Сигурно някой в края на годината използва малкото останали парички, за да ги спонсорира. Ски сезон ще има, ще караме тази година, всичко ще е на 6. Какъв им е проблемът или просто някой ги използва, за да си прокара икономическите и политически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още