Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Гражданите към КЕВР: Трябва да се прекрати обсъждането за поскъпване на водата

Представителите на ВиК дружествата приеха решението на КЕВР за повишаване на цената на водата

Гражданите към КЕВР: Трябва да се прекрати обсъждането за поскъпване на водата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Незабавно трябва да се прекрати обсъждането за поскъпване на водата преди този въпрос да е влязъл в Народното събрание, настояват представители на граждански организации пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и представители на ВиК дружествата.

Според Георги Христов, представител на гражданското движение "Днес", КЕВР дължи на потребителите обяснение защо има "надстройка" на цената за водоснабдяването.

По думите на омбудсмана на Република България Мая Манолова поскъпването на водата "не е справедливо" заради ниските доходи на гражданите.

"Доходите на домакинствата намаляват, докато цените на комуналните услуги растат", подчерта още тя.

Според Манолова липсва подобрение в качеството на услугите на ВиК дружествата, както и достатъчно инвестиции, които да подобрят този показател.

Тя заключи, че са необходими ясни и придвидими критерии при определянето на цената за водоснабдяване.

Мнение изказа и областният управител на област Шумен Стефан Желев, според когото водата в региона е негодна за пиене, но въпреки това е с най-високата цена в страната.

"От 15 месеца промяна в качеството на водата няма, докато цената за ВиК услугите се покачва", заяви Желев, добавяйки: "Всяко подобно решение на КЕВР ощетява 185 хиляди жители в област Шумен".

Според Петър Малинков, представител на Българска асоциация по водите, потреблението на вода в страната спада заради намаляването на броя на населението, което довежда до понижение в приходите на ВиК дружествата, а това се компенсира чрез покачване на цените.

Представителите на водоснабдителните дружества приеха решението на КЕВР за повишаване на цената на водата и посочиха като един от основните фактори за поскъпването на водата по-високите цени на електроенергията.

Според Сава Савов от ВиК Русе дружеството ще използва всичките си резерви, за да компенсира влиянието на високите цени на електричеството.

ВиК секторът е единодушен, че трябва да се преразгледат бизнес плановете за 2019 г.

Mалко преди провеждането на днешното заседание в КЕВР пред сградата на Комисията се проведе протест срещу увеличението цената на водата.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Качеството на човешкия капитал привлича израелския бизнес на Балканите