IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданският сектор в България остава нестабилен

Индексът за устойчивост на неправителствените организации е в застой от 2012 г. на ниво от 3,3 пункта по седемстепенна скала

15:37 | 04.08.15 г. 2
Гражданският сектор в България остава нестабилен

Гражданският сектор в България все още е нестабилен. Това показват данни от доклад за Индекса за устойчивост на неправителствените организации в страната за 2014 г., обяви на пресконференция директорът на Българския център за нестопанско право (БЦНП) Любен Панов, цитиран от БТА.

Индексът съществува от 1997 г. и се прилага в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия. Методологията е разработена от Американската агенция за международно развитие (USAID), а БЦНП е партньор при разработване на индекса за България.

По думите на Панов стойността на индекса за 2014 г. за България показва застой в развитието на гражданския сектор, тъй като от 2012 г. той остава на ниво 3,3 пункта в седемстепенната скала. Така за трета поредна година страната ни е в категория "Развиваща се устойчивост", в която са и Румъния, Албания, Босна, Хърватия, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора. В категория "Стабилна устойчивост" са Естония, Чехия, Полша, Словакия, Литва и Латвия.

Индексът за 2014 г. показва още, че се е влошила правната среда, която урежда функционирането на НПО. Основната причина за това е по-слабото прилагане на законодателството и забавянето на изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации.

Влошаване се забелязва и по показател обществен престиж, има неразбиране в обществото за същността на работата на гражданския сектор. Има леко подобрение на финансовата устойчивост, но като цяло диверсификацията на източниците на финансиране за повечето НПО остава ограничена, сочи докладът.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отбеляза, че диалогът с неправителствения сектор е много важен и трябва да се доведе до стил на конструктивност и полезност. Идентифицирането, прозрачността и яснотата за основните фигури, които стоят зад гражданските организации, също е много важно, допълни тя.

По думите й вече са готови предложения за въвеждане на оценка за въздействието на нормативните и законодателни актове на правителството и парламента. Това е огромен шанс за нестопанските организации, които ще могат да дават оценка, каза Бъчварова.

Като добър пример за диалог тя отбеляза конструирането на Съвета за електронно управление и използването на експертизата на професионалните организации. Следващият етап е част от функциите на държавата да бъдат прехвърлени на професионални граждански организации, отбеляза министърът.

Предстои Законопроектът за изменение и допълнение на Закон за юридическите лица с нестопанска цел да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет, заяви юристът Атанас Славов. Той уточни, че засега няма достатъчна политическа подкрепа около идеята за създаване на Фонд за подкрепа на гражданските инициативи и Съвет за подкрепа на гражданското общество към МС.

Цецка Радева от фондация "Светът на Мария" заяви, че неправителственият сектор очаква от държавата да е по-гъвкава и да прехвърли повече дейности към НПО.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум заяви, че е много важно разказите за полезните неща, които гражданските организации правят, да стигат до обществото и до политиците, така че те да вярват, че НПО са надежден партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
За съжаление няма граждански сектор в България. Има платени НПОта, в които определени хитреци си изкарват нелоши заплатки. Видя се лидерите на много от тях как бързо сменят своите възгледи щом замирише на сухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
За съжаление няма граждански сектор в България. Има платени НПОта, в които определени хитреци си изкарват нелоши заплатки. Видя се лидерите на много от тях как бързо сменят своите възгледи щом замирише на сухо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още