IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданското общество трябва да бъде привлечено към председателството на ЕС

Белгия съветва приоритетите за шестте месеца от ротационното председателство да се дискутират с гражданите, за да не се превърне процесът в чисто технически

22:00 | 15.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Тайната рецепта“ на успешното белгийско председателство в ЕС са програмите, за изготвянето на които освен държавните институции беше привлечено гражданското общество – общини, неправителствени организиции и синдикати. Идеята е с гражданите да се дискутират приоритетите в шестте месеца на  ротационното председателство, а да не да се залита към техническите въпроси.

Това коментира проф. Жак Вилрокс, председател на белгийско-българската асоциация Best2B, който сподели 
белгийския опит в подкрепа на успешното българско председателство на Съвета на ЕС.

Той напомни, че Белгия е била ротационен председател 12 пъти между 1958 г. и 2010 г. По време на последното си председателство страната е била особено активна със събития, в които са били ангажирани гражданите. Той посочи 144 официални събития, които са били съпътствани от 546, организирани от  гражданския сектор.

Според проф. Вилрокс, за да бъде успешно председателството на България, трябва да бъдат привлечени младите хора, които ще работят за укрепване на европейските ценности, въпреки трудностите на ЕС.

“Белгия е била 12 пъти председател и два пъти в изключително тежки моменти - след атентатите от 11 септември 2001 г. и непосредствено след приемането на Лисабонския договор. Ето защо смятаме, че този дългогодишен опит може да бъде от полза за България сега. Има опасност да последваме повечето млади страни членки и да тръгнем в посока на едно чисто техническо председателство. Затова днес искаме да акцентираме върху подкрепата от страна на гражданското общество и сами да дадем пример със своя програма, съгласувана с министерството, която ще бъде изцяло финансирана от BEST2B”, коментира председателят на Best2B д-р инж. Стефан Цанков.

Асоциацията планира серия от дейности до края на председателството, сред които обучения за медиите с участието на белгийски експерти от предишни председателства, културни събития у нас и в чужбина, конференции с университетите и бизнеса в посока подпомагане дискусията по приоритет  “Конкурентоспособност” и други.

Проф. Вилрокс напомни за традиционното сътрудничество между България и Белгия, както и факта, че белгийските инвестиции са в Топ 5 с покупката на ОББ от КВС Груп и минерална вода Девин от Spadel.

„Има завършена програма за ротационното председателство и на 20 юни министрите на ЕС ще я одобрят, а на 23 юни представителите на Естония, България и Австрия ще я подпишат“, информира Яна Дочева, директор в „Подготовка и провеждане на председателството на Съвета на ЕС 2018 г.  

Тя благодари “за новата гледна точка към председателството, която идва точно навреме – месец преди официално да стартират дейностите”.

Дочева сподели, че министерството за българското председателство, оглавявано от Лиляна Павлова, вече е напълно окомплектовано, а приоритетите на председателството са определени и е време да се помисли за съпътстващите събития, които "са също толкова важни, за да може нашите приоритети да бъдат максимално видими за всички”.

По думите ѝ “обмяната на опит между страните членки и сътрудничеството между тях по отношение на председателството е ключова за успеха на страната ни, а министерството ще разчита изключително много на подобни инициативи”.

Студенти от специалности с икономически профил от българските университети могат да участват в конкурс за есе на тема „Белгийският опит в подкрепа на успешното българско председателствно на Съвета на ЕС“, съобщи Стефан Цанков. Победителят ще получи едногодишна стипендия, която ще му бъде превеждана от белгийско-българската асоциация всеки месец в размер на минималната работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още