IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов: Да оставим пазара да определя кой университет е добър

Функцията на висшето образование не е да произвежда конкретен работник, коментира ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси

19:45 | 16.03.14 г.
Григорий Вазов: Да оставим пазара да определя кой университет е добър

Държавата трябва да насочи своите инвестиции към онези университетски центрове, в които се прави наука, коментира в ефира на Bulgaria On Air ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. д-р Григорий Вазов. Той допълни, че нито един бюджет не може да издържи като финансира  няколко десетки университета. По думите му пазарът трябва да определи кой университет е добър. Според Вазов е необходимо преструктуриране на системата за висшето образование и разделянето на университетите на такива, в които се прави наука, и други, в които се прави образование. Към първата група следва да отиват и държавните средства.

Той допълни още, че не е функция на университета да създава конкретен работник за дадена компания и

съответната корпоративна култура. По думите му от университета следва да излизат хора с фундаментални познания, способности да вземат решения  и потенциал за развитие.

Заместник-председателят на УС на Vivacom Александър Грънчаров се съгласи, че компаниите следва да обучат завършилия висше образование в конкретната корпоративна култура чрез съответните програми и според специфичните потребности. По думите му това може да стане, чрез стажантски програми, при които става възможно взамното опознаване на двете страни. По отношение на създаването на научни центрове в университетите Грънчаров  коментира, че това трябва да се случва съвместно с бизнеса. По думите му идеята може да дойде от компанията, но трябва да се съблюдава от университета.

На въпрос за прилагането на дуалната система към българското средно образование доц. Вазов коментира, че у нас вече действа подобна система, чрез така наречено „професионално ориентиране”, но не да дава "особено добър резултат". Според него раздаването на стипендии е погрешна практика, тъй като компаниите не могат да бъдат сигурни, че стипендиантът ще има нужните качества в края на обучението си. По-добрият вариант по думите на доц. Вазов е създаването на магистърски програми с участието на преподаватели от бизнес средите и съобразени с професионалните нужди на компаниите.

На връзката между образованието и бизнеса е посветена и предстоящата конференция „Образование и бизнес - на един език ли говорят теорията и практиката”. Организатори на събитието, което ще се проведе на 24 март в София, са Bulgaria On Air и Investor.bg в сътрудничество с Bloomberg Television.

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката” се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още