IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гриша Ганчев оправдан за аферата "Захар"

Делото приключи с оправдателни присъди на първа инстанция, осем години след акцията и арестите с обвинения за неплатени данъци

14:16 | 02.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Специализираният наказателен съд оправда на първа инстанция бизнесмена Гриша Ганчев, който преди осем години беше обвинен за ръководител на организирана престъпна група за укриване на над 700 хил. лева неплатени данъци от продажба на захар от заводите на "Литекс Комерс" в Бургас и в Девня, съобщи БНР.

Ганчев беше признат за невинен и по обвинение, че е заплашвал с убийство бившия директор на приходната агенция Красимир Стефанов.

Делото започна през 2012 година, а акцията стана популярна като "Захар".

Освен Гриша Ганчев, за участие в престъпната група подсъдими бяха синът му Данаил и още осем души. Само на един от тях - на бизнесмена Милко Талев, спецсъдът определи тригодишна условна присъда с четиригодишен изпитателен срок.

Investor.bg припомня, че първият обвинителен акт беше внесен в съда на 30 декември 2014 г., съдебното производство обаче беше прекратено, а делото върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

На Данаил Ганчев и още седем души - Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на "Литекс комерс"), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Същото е обвинението и срещу Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на "Литекс Комерс" АД) са извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени, са били помагачи.

Прокуратурата твърдеше, че групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г. Разследването е установило продажбата на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Немалка част от стоката била продавана без издаване на фактури чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд комерс" АД и "Лозев" ЕООД, твърди прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Точно така ще приключи и простотията с Васил Божков... Въпросът е, колко ще струва на данъкоплатците прокурорщината... Щото не знам колко плащат едрите бизнесмени на съдии, но знам аз, като дребен бизнесмен, колко плащам на добър адвокат, за да спя спокойно... Не, че всяко ченге или прокурор не могжи да реши да ми сложи прангите и да ми направят живота черен, но със сигурност не могат после лесно да ме осъдят, щото каквото и да реша да правя, последната дума имат адвокатът и счетоводителят ми... А Ганчев и Божков нито са по-тъ пи, нито по-бедни, а и адвокатът винаги излиза по-евтино от съдията... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Прокуратурата обвинява олигарсите Съдиите ги оправдават Защо това дело се е влачило 8 години ? Защо си мисля че такива процеси са само зрелища за обикновените *** наречени електорат Почти съм сигурен че и делата срещу поредния олигарх Божков ще свършат по подобен начин Нищо ново под българското слънце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
pavlik5
преди 4 години
Като се има в предвид Кой държи съдебната власт - интересно дали са се споразомели за Петрол АД ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
THE TRADER
преди 4 години
Съдебната система работи отлично! Работи за себе си! И за наследниците си! Докато не ги хванат разбира се! Ако има кой и ако рече да хване някой - гарван гарвану око не вади, нали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още