IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки компании подават заявления за отваряне на филиали у нас

Бизнесът търси начин да се защити от банковите ограничения и повишаването на данъците

13:11 | 20.07.15 г. 3
Гръцки компании подават заявления за отваряне на филиали у нас

Банките в Гърция отварят врати и макар и да са останали доста ограничения, това все пак носи глътка въздух за местния бизнес. Повишаването на данъците и предстоящите тежки икономически реформи обаче ще накарат много компании да огледат условията в съседните страни, пише руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на гръцкия телевизионен канал ΣΚΑΪ.

По данни на медията поне 60 хил. гръцки фирми вече са подали заявления за откриване на филиали в България, Албания и Кипър. Така приходите от износа обаче ще остават в чужбина, допълва още гръцката телевизия.

За да избегнат изтичане на капитали, на този етап гръцките власти не разрешават преводи от банките в чужбина. Трансакциите са позволени само в рамките на страната.

Облекчен е обаче достъпът до средствата - за да бъдат избегнати ежедневните струпвания пред банките и банкоматите, финансовото министерство премахна дневния лимит от 60 евро, но за седмица гърците ще могат да теглят по не повече от 420 евро. Отворен е и достъпът до банковите трезори.

Според приетите през миналата седмица промени корпоративният данък в Гърция се повишава. От днес са повишени и ставките по ДДС за редица продукти, които доскоро се радваха на облекчени условия. Част от тях са за ресторантьорските услуги.

От асоциацията на търговците в страната коментираха, че увеличените данъци няма да донесат по-големи приходи в хазната, защото те ще доведат до повишаване на цените и свиване на потреблението. Основен акцент в работата на финансовото министерство пък ще бъде повишаване на събираемостта на данъците, коментира новият зам.-финансов министър на страната Трифон Алексиадис пред гръцки медии. 

Междувременно реформите в южната ни съседка няма да спрат дотук. В сряда гръцкият парламент трябва да гласува втори пакет от мерки, този път включващи и отпадането на възможности за ранно пенсиониране, за да започнат разговорите с ЕС по третата спасителна програма за Атина. 

До 8 август Еврогрупата трябва да одобри плана и Гърция веднага да получи първия транш по нея в размер на 5 млрд. евро, пише в. "Катимерини". Очакванията са целият размер на новия заем за Атина да е към 86 млрд. евро. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Днес клон - утре централа в България. Ами добре дошли. И ние обичаме парите, а и данъците у нас са леко по-ниски :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
marto76
преди 8 години
Те гръцките банки бягат като Дявол от тамян от Бългярия, пък тези бързат да отварят клонове у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още