Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Гърция е предпочитана дестинация за българите и през януари

В първия месец на годината най-голям е броят на посещенията на гражданите на Гърция, Турция и Македония у нас

Над 82,2 хил. са посещенията на българи в Гърция през януари, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо същия месец на 2015 година има незначително намаление от 1%.

В същото време най-голям е броят на посещенията на чужденци в България именно от южната ни съседка – общо 87,2 хил., което представлява увеличение от 6,9 на сто.

България е предпочитана дестинация още и за турци (81,3 хил. посещения) и македонците (63,3 хил. посещения), показва още статистиката.

С 10% по-малко са посещенията на британци у нас в първия месец на годината до общо 11,3 хил. Посещенията на сръбски граждани пък са почти 31 хил., показват още данните на НСИ. 

В първия месец на годината посещенията на руснаци са малко над 10 хил.

Като цяло посещенията на чужденци в страната ни през януари са с 4,2% повече и достигат 410 хил. Най-голям дял от тях са посещенията с цел туризъм – 191 хил. или с 18,3% повече спрямо първия месец на 2015 година. С 24% намаляват служебните посещения – общо 94 хил.

Пътуванията на българите в чужбина пък са 306 хил. или с 4% повече. Най-голям е делът на тези с „друга цел“, тоест гостувания, посещения на културни мероприятия, образование, лечение и други – общо 143 хил.

През тази година най-голям ръст е отчетен по отношение на посещенията на българи в Испания (с почти 49%), Македония (с 45%) и Сърбия (с 33,4%). 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
а за февруари как е ? :):):)

Още от Икономика и политика
Кантарджиев: Едва ли ще се стигне до затваряне на училища