IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Иванов: Времето ми е малко, за да стигна по-далече в съдебната реформа

Министърът на правосъдието твърди, че е предложена най-мащабната реорганизация на съдебната власт

11:27 | 31.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Х. Иванов: Времето ми е малко, за да стигна по-далече в съдебната реформа

“Времето ми е малко, за да добутам колкото се може по-далече съдебната реформа, която се опитвам да реализирам. По-правилно е да се каже цялостна модернизация на съдебната система”, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

По думите му е предложена най-мащабната реорганизация на всички ключови елементи на съдебната власт, а с промените в Закона за съдебната власт ще бъде реорганизиран моделът на управление.

Иванов подчерта, че мерките повишават участието на редовите съдии, прокурори и следователи в процеса на вземане на решение, като същевременно се променят всички ключови контролни механизми.

“Въвеждаме сериозни проверки за почтеност, които ще бъдат периодични”, коментира още той.

Към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще има специален отдел, който ще следи за декларираните доходи на магистратите.

Освен това се работи по стартирането на проект със Световната банка за изработването на цялостната методология и специален софтуер, който да прави анализ на данните.

“Това е правено в редица държави и е дало резултат. Не говорим за измислени в България неща. Ако успеем да реализираме този модел, ние ще имаме сериозна преграда пред хората, които злоупотребяват”, допълва министърът на правосъдието.

Той изрази надежда след дискусиите партиите да подкрепят промените.

"Разделянето на ВСС е първата мярка от стратегията, която БСП подкрепи в парламента. Не мога да разбера как хем се подкрепя, хем после не са съгласни”, коментира още Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
почна се с оправданията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Малко ли ти е?! Всеки може да се справи за 24 часа със съдебната система на която и да е държава. Ако не го правиш - значи не искашПросто е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още