IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Мит е, че корпоративният данък в България е 10%

Инвестициите в страната ще се повишат, когато еврозоната се стабилизира, прогнозира Даниела Бобева

14:05 | 02.12.15 г. 18
Хампарцумян: Мит е, че корпоративният данък в България е 10%

Реално корпоративният данък в България не е 10%. Това заяви Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, по време на лекция-дискусия „Банковият сектор и бизнесът в България“, която се проведе в рамките на Младежкия икономически форум, организиран от Студентски съвет на УНСС. В лекцията взе участие и бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски и дългогодишен експерт в БНБ доц. Даниела Бобева.

Това, че корпоративният данъкът в страната е 10%, е „мит“, защото съществуват скрити административни и други данъци, поясни Хампарцумян. Като пример той посочи, че за да получат качествени услуги, често гражданите трябва да ги закупуват от пазара и така на практика плащат два пъти за тях, защото веднъж вече са платили данък на държавата, за да ги получат. Това се случва в различни сфери – образование, сигурност, здравеопазване и т.н., посочи банкерът.

Ролята на банките е да подкрепят успеха, а не да го създават, коментира още Хампарцумян. Няколко пъти в историята на България са правени опити банковият сектор да е създател на успеха и винаги това е водило до катастрофа, посочи той.

По думите му „банката няма как да е по-добре от клиента си“, затова намирането на добри клиенти, които да се подкрепят, е ключов фактор за всяка банка.

Що се отнася до икономическия растеж в България, Хампарцумян посочи, че ръстът се усеща от икономически най-активните хора. „Два процента на улицата не се усеща“, коментира банкерът. Но това, че в страната има някакъв растеж, е все пак добра новина, призна той.

Относно регулациите в страната Хампарцумян коментира, че на законовите мерки не бива да се гледа като на панацея, но проблемът пред бизнеса не е толкова свръхрегулирането, а по-скоро това, че мерките не се прилагат хомогенно. 

В България ще има инвестиции тогава, когато се възстанови еврозоната, но не бива да очакваме нивото им да е като от пиковите години. Това заяви доц. Даниела Бобева по време на дискусията. Според нея инвестициите в страната са силно зависими от външната среда и растежа в еврозоната. Важни в случая са не толкова действията на властите в страната, колкото каква е ситуацията в региона, смята тя.

Доц. Бобева подчерта още, че данните за икономиката са положителни. „Технически числата са много хубави... следващата година според конвергентния доклад България пак ще изпълнява всички номинални критерии за конвергенция“, а това ще се случи за шест поредни години, изтъкна тя.

Като проблем за банковия сектор доц. Бобева посочи свръхрегулациите. Що се отнася до небанковия сектор обаче според нея е нужно по-добро законово регулиране. 

Банките не биха могли да помогнат на стартиращия бизнес, смята още тя. За него има други инструменти, които в България обаче не работят достатъчно ефективно, коментира Бобева.

По темата за евентуалното присъединяване на страната към еврозоната Бобева посочи, че то не може да е цел, а на него трябва да се гледа като на средство. „Държавите, които го смятаха за цел, се провалиха“, коментира тя. По думите й присъединяването към еврозоната е възможност, но не бива да има прекалени очаквания. Според нея икономиката на страната не би трябвало да претърпи шокове, ако подготовката за членството е извършена достатъчно добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
И нищо не разбирате от обща собственост. Не е нужно богатият да плаща колкото бедният, защото богатият ще намаже повече от общата собственост. Път покрай беден квартал, ще повиши с 20% къщите на бедняците, но път построен до богат квартал също ще увеличи имотите с 20%, но едното 20% става въпрос за 10 000 лева, а в другият случай за 100 000 лева. Нали казваш че не са равни хората, ето защо няма общество и обединение. Че кои мисли за не-платилите си здравните осигуровки, те не ще получат и не получават лечение, нито лекарства, те самите се възпират от това, но и никой не им дава, а и пари нямат. Но акцизите от цигари алкохол са 4 пъти повече от бюджетът на здравната каса. Тогава кой кого издържа, идиоте! Германците са изчислили, че пушачите работят повече от не пушачите, и излизат два пъти по-евтино на социалната система. Който пие и пуши, не доживява пенсия. Който пуши пие и яде сланина. 6 пъти е повече акцизът спрямо корпоративният данък, а сивият сектор е скритото от белият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Професор Бертхолд Вигер и колегата му Флориан Щайдел от Технологичния институт в Карлсруе доказват, че пушачите струват на германските социални каси и на данъкоплатците по-малко, отколкото непушачите. Като цяло пушачите умират пет години по-рано, отколкото непушачите, и следователно по-малко получават пенсии и други социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Професор Бертхолд Вигер и колегата му Флориан Щайдел от Технологичния институт в Карлсруе (Institut f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Godo
преди 8 години
Но спестяванията се увеличават, нали и данъчните приходи и разход за държава са намалели също. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/savings_dollars/ А държавата кара парите да работят, плаща заплати които отиват в частният бизнес за храна и дрехи, държавата строи и поръчва консумативи - това създава поръчки на бизнесът. Държавата движи парите. Дори инвестициите падат. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Capital_investment/ Но щом се спестява повече, значи не се инвестира. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/capital_investment_dollars/ДЪРЖАВАТА ДВИЖИ ПАРИТЕ, И ТАКА СЪЗДАВА ПОВЕЧЕ РАБОТНИ МЕСТА, БИЗНЕС, И БВП. Стига да харчи повече, но без кражби, и ефективно.Важното е да се взема повече печалба от бизнесът, чрез заплати, и данъци. Някой ще каже, че спестяванията са дадени за кредити. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Bank_credit_to_the_private_sector/ но и там има спад, пък нали инвестициите са намаляли, в това няма спор. http://chetohche.blog.bg/***/2015/11/27/vyvejdaneto-na-proporcionalnoto-danychno-oblagane-na-dohodit.1410444
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Данъчните приходи падат след 2008г., и Дянков увеличава акцизи и какво ли не. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Tax_revenue/Няма повече излишък в бюджетът. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Economic_growth/ Икономически спад, отрицателен растеж 2009г., от растеж 5,75% преди това, и по 1% съмнителен растеж до сега. Да, предишният растеж беше на база световен и вътрешен кредитен бум. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/External_debt/ http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Bank_credit_to_the_private_sector/Въпреки че падат държавните разходи. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/Government_size/Точно 2008г. стига най-голямото взимане на кредити от потребителите. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/household_consumption_dollars/Но спестяванията се увеличават, нали и данъчните приходи и разход за държава са намалели също. http://bg.theglobaleconomy.com/Bulgaria/savings_dollars/ А държавата кара парите да работят, плаща заплати които отиват в частният бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
http://***.stat.si/StatWeb/Common/PrikaziSliko.ashx?IdSlike=3740БВП на зет в България е 37 000 лева, ако смятаме данните на НОИ за заети 2 200 000 човека. Тоест 5-6 пъти е по-малко БВПто ни на зает спрямо Швеция, а разходите за труд са 10-12 пъти по-малки от техните. http://chetohche.blog.bg/***/2015/03/31/trudyt-na-rabotnicite-e-ograben-ot-rabotodatelite-s-24-milia.1350412http://chetohche.blog.bg/***/2015/11/27/vyvejdaneto-na-proporcionalnoto-danychno-oblagane-na-dohodit.1410444
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ей все се чудя защо споря с дървени философи. Колко пъти да ти кажа, говорим за ДАНЪЦИ не за запрашеността на въздуха или за глобалните климатични промени. Кръчмарска история. От Искаро по-длибоко нема! Дунав е широка, *** не е длибока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Анадък, ефенди. Инвестора го вълнува да го скубят малко, ама и да има работна ръка. А тя изчезна вече, щото нея я вълнуват ниски ДДС-та на хранителни продукти, добро здравеопазване и сигурност. Все неща дето са кът в Б-стан. Та сега има 2.5млн работещи в чужбина и 2млн в Б-стан, смешка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Брадчед небрадчед.. пишете глупости, пък после... ама то в запада здравеопазването ама то в запада на повечето стоки ддсто ( тва с ДДСто ти е точно толкова аргументитано, колкото и предния пост) Говорим за ДАНЪЦИ! Какво било здравеопазването и пенсионопазването - друга тема. Инвеститора го интересува да му работиш евтинко и да са ниски данъците. Не го боли каква работа ти вършат на тебе осигировкитеАНАДЪМО, Брадчед?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Братчед, в запада ДДС на повечето стоки е 7%. А и осигуровките вършат работа, в Б-стан е пълек таааашак!Инак Хъмпти Дъмпти от химията научи банките, сега и данъците - чакаме да се кандидатира и за премиер. Щом пожарникаря можа, защо кремиковски химик да не може ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още