IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс Кристиансен: Трябва да се търси баланс при създаването на ВиК холдинг

Съществуват някои рискове при обособяване на холдингова структура, смята старшия икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

21:58 | 16.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато се създават такива холдингови структури, които съществуват и в други държави, има някои рискове, които трябва да отчитаме. Първо, холдинговата структура може да даде възможност средствата да се използват в рамките на структурата без да се иска разрешението на министерството на финансите. Така че има някои фискални рискове. Това каза Ханс Кристиансен, старши икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той коментира решението на правителството да учреди голямо ВиК дружество, което да е 100% държавна собственост – „Български ВиК Холдинг“ ЕАД. То ще е с капитал 1 млрд. лв., който ще се вземе от държавния бюджет за 2020 г.

По думите на Кристиансен така се създава структура, която може да няма толкова много контрол над дъщерните дружества, колкото имат предприятията в частния сектор.

"Не казвам, че това не е добър вариант, но просто трябва да се следят тенденциите и да се търси баланс".

Ханс Кристиансен и Ариете Индризи от Секретариата към работната група за държавно участие и приватизационни практики на ОИСР представиха днес своите заключения и отправиха препоръки в доклада за направения преглед на България по проекта "Модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия в съответствие с добрите международни практики".

Проектът беше стартиран през август 2018 г. от Министерството на финансите и Министерството на икономиката, като част от ангажиментите, които България пое във връзка с намеренията  на страната ни да се присъедини към ERM II и Банковия съюз.

Държавата да гарантира, че координационният орган в лицето на Агенцията за публичните предприятия и контрол е независим. Това е сред препоръките на представителите на ОИСР в България. Едни от тревогите са свързани с факта, че агенцията ще бъде второстепенен разпоредител на бюджетни средства и ще бъде под шапката на министерство на икономиката. 

"Доказахме, че можем да бъдем лидер по линия на макроикономически растеж, предвижда се той да стане 3.1%. България се оказа фактор по кредитен рейтинг, както и лидер по показател държавен дълг, отнесен към БВП, което ни отрежда трето място по финансова стабилност в Европа", каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още