IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Бюджет 2021 намига с едно око на предстоящите избори

Правилно беше да се преизчислят всички пенсии, смята депутатът от ДПС

10:03 | 01.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Прави впечатление, че Бюджет 2021 прави едно намигване към предстоящите избори, той определено е предизборен. Това мнение изказа по bTV депутатът от ДПС Хасан Адемов. И посочи, че смята така заради решенията за пенсиите през следващата година.

"Никога в България осъвременяването на пенсиите не е ставало от януари. За първи път минималният и максималният размер на пенсиите, при това осъвременяването е с 20%, става от януари“, уточни Адемов.

По думите му това не е справедливо спрямо останалите пенсионери, които ще получат индексация в средата на годината и то само с 5%, и е лош знак към тези, които сега се осигуряват. Според депутата решението е в преизчисляването на всички пенсии, макар там разходът да е огромен. Той напомни, че това се обещава от всички партии преди избори.

Социалните разходи за догодина са завишени, действително - само 2,3 млрд. лева са повече са социалните разходи, 4,4 млрд. лева са изобщо повече разходите в бюджета, но в сравнение с разходите по това перо в ЕС виждаме, че се провежда политика на догонване на средноевропейските разходи за социална политика. Така че разходите за социалните плащания не са чак толкова сериозни, коментира депутатът. 

Мерките срещу разпространението на вируса у нас категорично закъсняха, посочи още Адемов. За него е било ясно, че ще се стигне до затягане на мерките още много по-рано. В никакъв случай обаче не може да се каже, че са последователни, коментира той.

Относно очакваните ваксини срещу COVID-19 Хасан Адемов коментира, че трябва да се направи сериозен план за ваксинация, за да няма хаос. Той е убеден, че ваксина, одобрена от Европейския регулаторен орган, ще е безопасна. Първо трябва да се ваксинират хората на първа линия и после уязвимите групи, смята той.

Здравната система е под напрежение, но все още се държи заради героизма на работещите на първа линия, каза Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
то този по име е такъв , иначе си е обикновен схемаджия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Турците са били големи поети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още