IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Два проблема за втората пенсия са на дневен ред

В условията на коронакриза бюджетът за догодина по-скоро трябва да има антикризисен характер, смята депутатът

13:14 | 02.10.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Над 15 млрд. лева са акумулирани в частните пенсионни фондове към момента, където се осигуряват около 4,7 милиона работещи. Това е сериозен ресурс, но има два важни проблема, които спешно трябва да бъдат решени за пенсията от втория стълб на законодателно ниво – за фазата на изплащане и коефициента на редукция. Това обясни по БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика. По негово мнение двата въпроса трябва да бъдат решени до края на годината.

Той напомни, че доходът от частните пенсионни фондове не може да се конкурира с този от държавното обществено осигуряване, тъй като вторият стълб съществува по-малко от 20 години. Като прибавим редукцията, която в момента е 20 на сто, а по актюерски разчети коефициентът трябва да е към 7-8 на сто, проблемът става по-сериозен, обясни Адемов по повод нуждата от намаляване на коефициента на редукция. 

Припомняме, че в началото на годината от изказване на социалния министър Деница Сачева стана ясно, че държавата е склонна да промени процента на редукция за пенсията от първия стълб. Сачева ще настоява основната пенсия от Националният осигурителен институт (НОИ) да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1959 г. да бъде в по-голям размер.

Именно за промяна в начина, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия, настояват частните пенсионни дружества.

Пред Investor.bg специалисти коментираха, че справедливият коефициент на намаление е 6-7%, тъй като при валидния към момента механизъм много от първите пенсионери, които предстои да се пенсионират, ще бъдат ощетени. 

Вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст вече са разписани в Кодекса за социално осигуряване, припомни още председателят на социалната комисия.

"Единият от вариантите за осъвременяване на пенсиите за стаж и възраст е по така нареченото "швейцарско правило". Другият вариант е преизчисляване на пенсиите за тези, които вече са придобили право на пенсия и продължават да работят", каза Адемов.

Друг елемент при определяне на размера на пенсиите е свързан с промяна на коефициента, който е 1,2 за всяка година стаж. Размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по този коефициент. Според реформата на министър Калфин този коефициент е трябвало да расте до 1,5, припомни Адемов, но управляващите са решили, че трябва да бъде фиксиран през 2019 г. на 1,2. Депутатът обясни, че през този коефициент може да бъде индексиран осигурителният принос на лицето, което да се отрази на размера на неговата пенсия, тоест има връзка с осигурителния принос.

За 50-те лева на месец за пенсионерите, обещани от премиера, Адемов заяви, че не са дори социално подпомагане. Според него става въпрос за една определена подкрепа е предизборен привкус.

"Тези 50 лева по никакъв начин не отчитат осигурителния принос на пенсионерите. Няма никакво значение колко години си работил, върху какъв доход си се осигурявал. Това е по-скоро антикризисна мярка. Единствената им връзка с пенсиите е, че се раздават заедно с пенсиите", заяви депутатът.

По негово мнение в условия на тежка коронакриза, съчетана със социална, здравна, икономическа криза, бюджетът по-скоро трябва да има антикризисен характер, за да може да бъдат покрити потребностите на хората, които имат най-големи нужди от финансов ресурс. За Адемов е очевидно, че бюджетът за следващата година ще бъде приет в условия на дефицит, който трябва да се покрие или от увеличени данъци и осигурителни вноски, което не е приемливо, или от дълг.

"На входа на системата трябва да има мерки, които да бъдат адекватни", смята депутатът. Той коментира и предложенията на КНСБ за ръст на пенсиите.

Ако минималната пенсия бъде увеличена от 250 лева на 300 лева, както искат от КНСБ, допълнително ще са необходими 478 млн. лева за 2021 г., посочи Адемов. А при ръст на максималната пенсия до 1440 лева, отново според предложението на синдиката, ще са необходими още 81 млн. лева. Други 40 млн. лева би струвало на бюджета искането за осъвременяване на пенсиите, които са между 300 лева и 369 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
С това намаляващо население закриването ще си стане по реда на нещата. Даже няма нужда да се пънат да мислят за никакви редукции. Просто да кажат всички родени след 85-та да се самоосигуряват сами, кой както намери за добре, а на останалите равни пенсии от бюджета по 500 лева и да се оправят. Пенсионните системи навсякъде по света може би с малки изключения вече са фалирали. Няма нужда да се правим, че може да ги спасим. Ужас без край дето се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Всъщност единственото смислено решение е, на хората да се даде възможност в едногодишен срок да се прехвърлят към НОИ или втората им пенсия (натрупаната) да премине към доброволен фонд(трети стълб), при съответната редукция на пенсията в първи стълб. Вторият стълб да бъде след това незабавно закрит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 3 години
Абе в доклада пише, че на 100 лв. внесени в момента има 86. Това за 20г. Ако се осигурява човек 45г при тази статистика ще се останат 71 лв. Това е пълен провал. И какво предлагат - да се намаляла редукцията на основната пенсия, че да изглежда по-приемливо. Закривай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още