Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хидроенергийната каскада "Горна Арда" получи статут на национален обект

Правителството се разбърза с реализацията на проекта

Хидроенергийната каскада "Горна Арда" получи статут на национален обект, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Така ще се съкратят сроковете за провеждане на административните процедури във връзка с изпълнението на проекта.

С друго решение на правителството се предвижда "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД да плати на "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) разходите по строително-монтажните и други работи, извършени от НЕК върху имоти - държавна собственост, във връзка с изграждането на каскадата.

Проектът „Горна Арда“ беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура“.

Споразумението предвиждаше предвижда България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на самата каскада и на част от магистрала "Марица".

Още по темата

Беше планирано до 2006 г. трябва да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено заради фалита на холдинга „Джейлан“, който трябваше да строи каскадата и магистралата, и няколко години по-късно хидроенергийният проект беше замразен.

През 2009 г. страната ни започна процедура за прекратяването на споразумението, след като Анкара увери, че няма проблем България да прекрати едностранно сключения десетилетие по-рано договор.

По-късно обаче кабинетът на Сергей Станишев реши да размрази проекта, а правителството на Бойко Борисов взе решение да продължи изграждането му.

Партньор на НЕК в проекта остана само австрийската EVN, а наскоро изпълнителният директор на електрическата компания Михаил Андонов обяви, че строителните работи може да започнат през 2014 г.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 6 години
Добро решение С тази централа ще произвеждаме около 30 % от ел енергията от В Е И Язовирите ще бъдат ползвани и за напояване Отдавна трябваше този обект да бъде завършен

Още от Икономика и политика
Правосъдният министър запозна адвокати с указанията за работата на ДЛР*