IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди доброволци ще се включат в акцията „Да изчистим България за един ден"

Вижте част от местата за почистване в страната

09:15 | 26.04.14 г.
Хиляди доброволци ще се включат в акцията „Да изчистим България за един ден"

Тази година на 26 април за трета поредна година кампанията Да изчистим България ще се проведе в 264 общини на България, информира сайтът на кампанията, организирана от bTV. Те са подкрепени от 28 областни администрации, фирми и други организации.

Очаква се, както и в предишни години, хиляди доброволци да се включат в почистването на жилищни квартали, паркове, туристически зони и горски територии.

Ключов партньор в кампанията за поредна година е Министерство на околната среда и водите (МОСВ). 

На 26 и 27 април общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. Ще бъде осигурен свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа за транспортните средства, които ще се включат в инициативата.

В деня на почистването във всички 16 регионални инспекции по околната среда и водите на територията на страната ще има Зелен телефон за въпроси на гражданите, свързани с организацията по предаване на отпадъците.

Места за почистване, обявени от МОСВ партньори на кампанията:

София
Борисова градина
районът на летището
природен парк „Витоша” - Дендрариума, на разклона на пътя за м. "Копитото" и х. "Планинец", след кв. „Бояна”
терени в Ловния парк

Кюстендил
местност Хисарлъка

Велико Търново
Царевец

Стара Загора
Старозагорски минерални бани

Монтана
района на язовир "Огоста", по пътя към местността „Расника“

Варна
кв. "Трошево"

Бургас
Северен плаж

Пазарджик
местността „Писковец”
язовир Батак

Хасково
стария път за Пловдив между Гробищен парк и Картинг пистата

Шумен
района на паметника „Създатели на българската държава“

Инициативата се ражда в Естония през есента на 2007 г. Група приятели решават, че трябва да обединят гражданите, бизнеса и държавата, които да се погрижат за природата на страната бързо и най-вече - заедно. Така се стига до извода, че трябва да се действа на принципа "един ден, една държава”.

Така в Естония на 3 май 2008 г. над 50 хиляди души и стотици организации успяват да съберат над 10 хиляди тона боклук на територията на цялата страна. Вдъхновението бързо стига и до Латвия и Литва. Три години по-късно държавите, които участват в инициативата, вече са над десет.

Междувременно световната гражданската инициатива “Let’s Do It!” е събрала през миналата година повече от 2,4 милиона души, които са участвали в почистващи акции. През 2013 г. страните с най-големите почистващи акции са били Швеция  (700 000), България (375 000), Украйна (143 000), Румъния (200 000), Албания (147 000), Косово (132 000), Литва (120 000), Латвия (115 000) и Унгария (100 000).

Европейската комисия също организира мащабна акция, свързана с почистването - „Let’s clean Europe 2014”, на 10 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още