Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хиляди тонове отпадъци са открити в разследването срещу Бобокови

Близо 17 хил. тона отпадъци са намерени в землищата на населени места в четири области

Хиляди тонове отпадъци са открити в разследването срещу Бобокови

Снимки: Прокуратура на Р България

Открити са общо 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни, при огледи, извършени във връзка с образуваното досъдебно производство срещу организирана престъпна група с участието на длъжностни лица, по което обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, бивш зам.-министър на околната среда и водите, управители на търговски дружества и директор на РИОСВ.  

Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области, съобщават от държавното обвинение.

В землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на гр. Лом, обл. Монтана - 501 тона опасен отпадък и в гр. Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, гр. София - 1108 тона опасен отпадък. 

Още по темата

От прокуратурата припомнят, че съгласно действащото у нас законодателство, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение  на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък в страната обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ.

От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че бившият заместник-министър Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия.

От събраните до момента доказателства е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на разследването е установено, че през 2018 г. е бил сключен договор между „Монбат Рисайклинг“ ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на отпадъци (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В изпълнение на този договор през 2018 г. „Монбат Рисайклинг“ е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ на друго дружество, а на трето - 1465,11 тона опасни отпадъци.

Дружества от групата „Монбат“, контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия, са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от януари 2014 г. до 28 май 2020 г. на територията на България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен и област Враца са участвали в организирана престъпна група.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е изготвена Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Припомняме, че за аферата с италианския боклук, както стана известна в публичното пространство, се заговори в края на миналата година, когато италианските власти заловиха над 800 тона незаконни отпадъци, предназначени за износ към България.

Впоследствие братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група за търговия с отпадъци.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември