IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хиполенд“: Влиянието на онлайн пазаруването ще се запази и след пандемията

След Covid-19 потреблението и поведението на потребителите ще бъде различно, а това ще промени търговията, посочи основателят Мариан Колев

11:06 | 23.12.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Lego.com</em></p>

Снимка: Lego.com

Онлайн пазаруването ще продължи да бъде много по-голям процент от общия оборот на търговците дори и след пандемията. Това каза Мариан Колев, основател и изпълнителен директор на веригата хипермаркети за детски и бебешки стоки „Хиполенд“, член на Управителния съвет на Сдружение за модерна търговия, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Светът е бизнес“

Развитието на веригата в бъдеще ще е насочено към създаване на собствени магазини в ритейл паркове и експанзия на външните пазари основно онлайн, като ще затворим някои от магазините си със слаби резултати в моловете, каза той.

Колев съобщи, че поради огромния брой онлайн поръчки в неговата компания през декември тя е работила с три пъти по-голям състав и три нови сървъра, но въпреки това се е наложило онлайн отделът да работи почти денонощно.

Мариан Колев допълни, че  през 2020 г. онлайн търговията на „Хиполенд“ отбелязва ръст, който достига до 25% на годишна база. На фона на това през декември 17 от общо 27-те магазина на компанията са затворени заради ограничителните мерки, защото се намират в търговски центрове.

Основателят на „Хиполенд“ прогнозира, че бизнесът ще бъде много различен през следващите години. Той смята, че е възможно много китайски компании, които правят стоки на високо ниво, да направят или логистична база, или да преместят производството си в Европа.

„В един красив ден ще имаме статистика от нула болни и нула починали от Covid-19, но като цяло потреблението ще бъде различно, поведението на потребителите ще бъде различно, а от това следва, че и цялата търговия ще се промени. Смятам, че хората ще бъдат по-предпазливи, дори когато пандемията приключи. Не знам кой и как изчислява колко фирми ще затворят, но според мен те ще са повече, отколкото са очакванията. Надявам се да не изляза прав“, коментира Колев.

По думите му плащането с кредитни и дебитни карти във физическите магазини расте лавинообразно.

„За две години имаме вече 50% ръст. А в онлайн търговията плащанията са под 5%, което означава, че по всяка вероятност хората се страхуват да въвеждат данните си в Интернет и предпочитат наложен платеж“, отбелязва директорът на „Хиполенд“.

Той сподели и какви са тенденциите при играчките през тази година. Отчита, че е нараснало потреблението на бордови игри, като отдава това на ограниченията, свързани с Covid-19 и това, че хората бяха затворени в домовете си дълго време.

„Голяма част от настолните игри стават както за деца на пет години, така и за възрастни. Радва ме, че се отчита ръст при продажбите им, защото това са образователни игри, което им придава допълнителна стойност“, каза Колев.

Какви са технологиите при създаване на играчки? Какви са инвестиционните намерения и тренда на пазара на детски играчки? Защо в Румъния бизнесът може да расте с над 50%?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още