Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Хлебарите пак настояват за 9% ДДС за хляба

Вътрешната инфлация вече е 20%, а не обявените официално 3-4%, посочи Марияна Кукушева

гледано: 711   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Едно от предложенията на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите е държавата да въведе единна ДДС ставка от 9%, посочи в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на управителния съвет на съюза Марияна Кукушева.
Още по темата

Тя отново напомни искането на браншовия съюз, след като в последните месеци цената на хляба достигна средно 1,20 лв. за половин килограм, но могат да се видят цени и до 2 лева.

„Деветте процента се оказаха печеливша формула и контролният апарат се обучи добре да събира ДДС в рамките на 9%, където той беше въведен. Това е силна антиинфлационна мярка. Деветте процента биха могли да изсветлят изцяло икономиката на държавата“, убедена е Кукушева.

Тя съобщи, че вътрешната инфлация вече е 20%, а не обявените официално 3-4%. „Това са факти, които всеки потребител усеща по джоба си. Сами разбирате, че себестойността на хляба и нашата доставна цена се променя“, каза още експертът.

Според Кукушева цената на хляба се увеличи, като причината е скокът в цените на тока и горивата.

По думите й цената на пшеницата расте, защото е борсова и не се влияе само от вътрешното потребление. „50% от добитата пшеница е с високохлебопекарни качества. От фуражна пшеница не може да се произведе хляб, това е невъзможно", посочи още фактори, които вдигат цените на хляба, Кукушева.

Тя напомни, че за една година цената на газа се увеличи със 150%.

„От 1 октомври очакваме още 25-30% покачване на цената на газа. Цената на еленергията за бизнеса се увеличи с 200%. Цената на транспорта се увеличи с 35%. Имаме да догонваме борсови цени. За първи път тази година по време на жътва имаме феномен – цената на пшеницата се покачи с 30% и тя вече е с около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година“, каза още председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.

Марияна Кукушева съобщи, че към 10-15 октомври новата реколта ще влезе в мелниците.

„Оттам нататък може само да гадаем каква ще е цената на брашното", каза тя и добави, че на фона на всички тези компоненти има един друг, който е много важен – заплащането на човешкия труд.

Кукушева е на мнение, че има и добра новина, а тя е, че хлебопроизводителите са в силна конкуренция помежду си и тя ще задържи дълго време цените без драстични скокове.

Експертът очаква, че цените на основните хранителни продукти ще продължат да растат,  като това се потвърждава от тенденциите.

Какво е повишението при пшеницата въпреки добрата реколта? Какви са предложенията за компенсации на бранша на хлебопроизводителите? Ще влязат ли нови специалисти в иновативните предприятия за хлебопроизводство и сладкарство?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работи: Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Прогноза: 9% ще е ръстът на фалитите в България за 2022 г.